Scandal în poliţia braşoveană

Data publicării:
image-2015-08-19-20365994-41-marian-godina

Imediat după ce Marian Godină a povestit pe Facebook că a fost supus mai multor abuzuri de către şefii săi, corpul de control al IGPR a mers la Braşov să verifice acuzaţiile. Măsurile au fost luate chiar în aceeaşi zi.

"Marian Godină nu a făcut obiectul controlului demarat (---) la IPJ Brașov. Acest control a vizat lămurirea aspectelor semnalate în spațiul public. După efectuarea primelor verificări de către Direcția Control Intern din I.G.P.R. a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov", se arată în comunicatul Poliţiei Române.

"Au rezultat unele aspecte privitoare la posibile infracţiuni în legătură cu serviciul, de către şefii direcţi ai poliţistului Godină Marian din cadrul biroului rutier, sesizare fiind înregistrată în evidenţa cauzelor penale, urmând a fi efectuate verificările corespunzatoare", Florin Postolache - prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.

Totul după ce, luni seară, agentul a povestit că pe 8 februarie a suspendat permisul şi a amendat un şofer care nu acordase prioritate la trecerea de pietoni. În maşina oprită se afla şi Luana Minea, director al Crucii Roşii Braşov, membru al Consiliului Judeţean din partea PSD şi membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică. În aceeaşi zi, spune poliţistul, a fost chemat în birou de superiorul său.

Acuzaţii în biroul şefului
"Nu era niciun pieton pe trecere, i-ai vorbit urât şi ai fost arogant. (...) Oricum nu te văd bine pentru că doamna face parte şi din ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică - n.r.) şi ți-a făcut reclamație", sursa: pagina de Facebook a lui Marian Godină.

Reclamaţia la adresa sa a fost înregistrată două zile mai târziu, pe 10 februarie. Luana Minea spune că nu ar fi intervenit în niciun fel la şefii poliţistului.

"N-am sunat pe nimeni, n-am cerut nimănui să se ia vreo măsură împotriva lui Godină. Da? Dar aţi vorbit, în şedinţa ATOP, despre... Am vorbit, dar într-o şedinţă ulterioară", Luana Minea, membru ATOP Braşov.

În reclamaţia scrisă, femeia susţine că agentul nu s-a prezentat şi a fost nepoliticos. Marian Godină o contrazice cu înregistrarea audio a momentului.

"Poliţist M. Godină: Contestaţia se face în 15 zile, la Judecătoria Braşov. Aici aveţi dovada cu care mai circulaţi 15 zile.
Şofer: Las' că mergem întâi la şeful tău, dacă nu aţi vrut să înţelegeţi...
Poliţist M. Godină: Eu v-am zis unde se face contestaţia.
Şofer: Cum vă cheamă?  
Poliţist M. Godină: Godină. Poftiţi! Sănătate! O zi bună, la revedere!",  sursa: înregistrare M. Godină

La o zi după scandal, Luana Minea şi-a dat demisia din funcţia de membru ATOP. Acuzaţiile au ajuns imediat şi la urechile ministrul Afacerilor Interne.

"Orice angajat al MAI, care îşi face corect datoria, va fi protejat împotriva abuzurilor. Asta i-am cerut şefului Poliţiei Române ieri şi vă asigur că o voi face în continuare. Recunosc că nu am citit facebook-ul dlui Godină, dar am văzut reacţia pe care a provocat-o ieri de susţinere şi am fost extrem de mişcat", Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne.

Poliţistul spune că şefii săi l-au pus în situaţii umilitoare şi în alte ocazii. Dă ca exemplu o discuţie în care şeful poliţiei Braşov i-ar fi cerut să renunţe la pagina sa de facebook.

Acuzaţii în biroul şefului
"Păi oricum o să pleci, dar o să pleci de tot! Până una, alta, acum te duci de urgenţă acasă şi ştergi tot. Închizi mizeria aia de pagină şi ştergi tot! Ai înţeles?", sursa: pagina de Facebook a lui Marian Godină.

"Nu cred că este necesar să-i băgăm pumnul în gură sau pur şi simplu să-l denigrăm. Nu dimpotrivă, este altfel", Cătălin Gherasim, psiholog.

"Nu cred că în numele libertăţii de expresie putem spune orice despre oricine", Ioan Hosu - sociolog.

În semn de solidaritate câţiva colegi de-ai poliţistului, dar şi oameni din Braşov, au venit în faţa inspectoratului cu maşini inscriptionaţe cu mesaje de susţinere.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri