Şeful ROMARM şi directorul Carfil, arestaţi preventiv

Data publicării:
ROMARM

Directorul ROMARM, directorul Carfil şi administratorul societăţii care a beneficiat de contractul fraudulos au fost reţinuţi marţi, de magistraţii Serviciului Teritorial Braşov, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dan Tache, Aurel Velţan şi Daniel Liliac au fost prezentaţi miercuri unui judecător de drepturi şi libertăţi, din cadrul Tribunalului Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Potrivit DNA, cel care a iniţiat încheierea contractelor a fost Dan Tache, director general ROMARM şi fost director al uzinei de armament de la Braşov.

În acest mod, Carfil ar fi încheiat ilegal, cu aceeaşi firmă privată, în perioada iulie 2013 - iulie 2014, şase contracte pentru igienizarea unor spaţii ale uzinei, contaminate cu cianuri şi metale grele. Dan Tache este acuzat de abuz în serviciu.

Anchetatorii au stabilit că cele şase contracte au fost încheiate fără publicitate, fără cerere de ofertă şi cu încălcarea altor cerinţe privind achiziţiile publice. Şi îl cercetează pe directorul Carfil, Aurel Velţan, pentru abuz in serviciu şi tentativă la această infracţiune.

Potrivit anchetatorilor, contractele încheiate prin fraudă nu au fost executate de societatea parteneră sau au fost executate necorespunzător. Prejudiciul suferit de uzina braşoveană de armament este de aproximativ 770.000 de lei.

"Percheziţia pe care procurorii anticorupţie au făcut-o la sediul uzinei Carfil a oprit derularea unui alt contract fraudulos, în valoare de aproape 49.000 de lei, având drept obiect cumpărarea unui strung şi a unei maşini de filetat. Potrivit DNA, toate ofertele depuse aveau acelaşi beneficiar - reţinut în cauză, iar directorul Carfil ştia bine acest lucru", relatează reporterul Digi24 Braşov, Claudiu Loghin.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, compania care a câştigat contractele are sediul în judeţul Dâmboviţa şi nu are în obiectul de activitate operaţiuni de ecologizare sau igienizare a unor spaţii industriale contaminate. Societatea Carfil este o sucursală a Companiei Naţionale ROMARM şi produce sisteme de armament şi muniţie de artilerie.


Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Zoltan Racz, Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri