SIBIU. Un consilier şcolar trebuie să se ocupe de 800 de elevi

Data publicării:
NORMA CONSILIERI

De cele mai multe ori, copiii nici nu apucă să intre în cabinetul consilierului școlar.

"Dau buzna în cabinet. Și tu ai acolo clientul. Și spui "Vino mâine!". Dar dacă el avea atunci probleme? Dacă îl văd că este schimbat la față, că plânge, las tot", spune Maria Opriş, consilier școlar. 

O situație și mai gravă este în mediul rural. În tot județul Sibiu, spre exemplu, sunt angajați consilieri școlari în doar trei sate.

"M-am luptat în jur de vreo 4 ani. Atât pentru postul de consilier educativ, cât și pentru profesorul de sprijin", a spus Constantin Vulcu, director școala Rășinari. 

Consilierea de grup este una dintre soluțiile pe care psihologii din școli o adoptă, ca să poată ajunge la cât mai mulți copii.

"Cu fiecare dintre miniștri am făcut acest gen de interpelare, în care am adus la cunoștință această supra-dimensionare a normei și am mai adus la cunoștință un aspect, privind faptul că orele de consiliere nu sunt prevăzute în orarul școlar", a spus Mirela Pui, șef Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. 

Elevii care încearcă să obțină sfatul unui psiholog întâmpină, însă, și o altă problemă: lipsa consilierilor școlari. Dacă ar fi să respecte normativele în vigoare, chiar și cu 800 de elevi pentru un psiholog, în județul Sibiu ar trebui să fie angajați aproape 100 de consilieri. În școli sunt, însă, mai puțin de 50. La nivel preșcolar, aproape că nu există psihologi.

"Suntem în deficit cu aproximativ 40 de norme, atât pe partea de terapie logopedică, cât și pe consiliere psihopedagogică", a spus Livia Creţulescu, purtător de cuvânt ISJ Sibiu. 

Situația pare fără ieșire, mai ales că posturile în învățământ sunt în continuare blocate.


Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri