Simulare de intervenţie

Data publicării:
EX JANDARMI

Întreaga acţiune e dirijată din centrul de comandă. Pe teritoriul judeţelor Dâmboviţa, Covasna, Braşov şi Harghita a fost delimitat un stat imaginar, iar toate misiunile se desfăşoară în acest spaţiu. În centrul de comandă se adună toate informaţiile din teren, aici sunt hărţi detaliate ale zonei de intervenţie şi de aici primesc trupele fiecare ordin. Scenariul a pornit de la o revolta de stradă izbucnită în faţa unui tribunal şi a inclus intervenţia ca la carte, pentru eliberarea unui ostatic.

"Avem câteva unităţi trimise în regiune, fiecare unitate cu capacităţile şi specializarea ei. De exemplu, dacă trebuie arestat cineva, folosim o echipă SWAT. Ştim unde e echipa noastră SWAT, ce pot facem câţi oameni sunt", spune cpt. Patrick von Doormaal - Jandarmeria Regală Olandeză.

Exerciţiul din judeţul Dâmboviţa se desfăşoară sub egida Eurogendfor, un organism poliţienesc creat la iniţiativa Franţei, Italiei, Olandei, Portugaliei, Spaniei şi României.

"La exerciţiu participă aproximativ 550 de militari, din 21 de organizaţii şi state", spune col. Robert Matei - Jandarmeria Română.

Simularea de comandă a operaţiunilor a început pe 7 septembrie şi durează cinci zile.

"Acesta e principalul scop şi obiectivul exerciţiului: să ajungem la o înţelegere unitară a mediului în care se desfăşoară operaţiunile, a modului în care îndeplinim misiuni, dacă va fi nevoie în viitorul apropiat", spune Paolo Pelosi - consilier senior de poliţie, UE. 

"Fiecare unitate îşi foloseşte propriile tactici, dar pot spune că sunt în deplin acord cu standardele internaţionale, cel puţin din ce am văzut pe teren", spune Michel Savary- expert poliţie, UE.

Pe lista misiunilor internaţionale desfăşurate de Eurogendfor se numără intervenţia din Bosnia, în 2007, Afganistan, în 2009, Haiti, în 2010 şi Mali, în 2014.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri