Sinaia răsună pe acorduri de jazz şi muzică clasică

Data publicării:
JAZZ SINAIA

Muzicieni de pe toate continentele au ajuns aseară în Sinaia. Printre ei, şi Remus Azoiţei, violonist de origine română stabilit de 16 ani în Marea Britanie, unde este şi profesor de vioară, la Academia Regală de Muzică din Londra. Muzicianul a venit însoţit de studenţii săi.

"Am avut cereri atât de multe încât a trebuit să închidem clasa, pur şi simplu. Clasa mea, de 15 studenţi, a fost închisă de la sfârşitul lui ianuarie", Remus Azoiţei - violonist.

Lavinia este stabilită de zece ani, cu familia, în Canada. Anul trecut, a participat pentru prima dată la Europa Fest, unde l-a cunoscut pe Remus Azoiţei.

"Eu am un dor mare de România şi de Europa aşa că, când am văzut tabăra am zis că nu pot să lipsesc. E o oportunitate să mă întâlnesc cu tot felul de muzicieni, din toată lumea, chiar anul trecut am întâlnit un flautist din Africa de Sud. A fost o experienţă foarte plăcută", Ana Lavinia Vlad.

Festivalul include şi Summer Music Academy - Sinaia, în cadrul căruia studenţii au şansa să ia lecţii de la cei mai buni muzicieni din lume.

"Educaţia prin muzică este un proiect foarte important, care se întinde pe parcursul unei vieţi întregi. De fiecare dată când predau ceva, învăţ şi eu, de asemenea, lucruri noi. Este un mix de idei şi, de fapt, încerc să le explic studenţilor cum să evite greşelile pe care le-am făcut eu la vârsta lor. Încerc să le ofer sfaturi bazate pe exemple concrete, pe care să se sprijine în călătoria lor prin viaţa îmbinată cu muzica", Paul Edmund Davis.

De la un an la altul, organizatorii se bucură de un succes tot mai mare. Cel mai bun exemplu este ediţia de anul trecut.

"Dacă mai aveam o sală pe lângă cei care au intrat era perfect. Şi la concertul din parc toate locurile, scaunele puse de Primărie au fost ocupate şi lumea stătea pe iarbă, pe bănci, sprijiniţi de copaci, parcul era plin în faţa Cazinoului. Poate lumea se pricpee mai puţin sau poate vrea să cunoască acest fenomen mai bine. Sau poate chiar se pricepe", Luigi Gageos - directorul EuropaFest Summer Edition.

În cadrul festivalului se vor ţine şase concerte. Primul va fi susţinut de profesorii invitaţi şi va avea loc la Castelul Peleş, sâmbătă, de la ora 18:00. Pe 21 iulie, la aceeaşi oră, muzica va coborî în stradă, la Cazino Sinaia. Gala EuropaFest va fi susţinută pe 24 iulie, tot la Castelul Peleş, iar în 25 iulie, ultimul concert va avea loc la Biserica Catolică din Sinaia. De 11 ani, EuropaFest este organizat sub patronajul Casei Regale a României.

Reporter: Sorina Secelean - Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri