Ştrandurile termale din Topliţa, închise

Data publicării:
STRANDURI TOPLITA

Ştrandurile din Topliţa au fost construite la jumătatea secolului al 19-lea şi era renumite în acea vreme. Anul trecut, după ce au trecut prin ample lucrări de recondiţionare, au redevenit o atracţie pentru turişti din toată ţara, dar şi din Ungariai. Anul acesta, sezonul a fost ratat. După un control al Gărzii de Mediu, ştrandurile au fost amendate şi închise. pe motiv că n-au licenţă de exploatarea apei termale.

"Controlul nostru s-a bazat pe o sesizare şi în timpul controlului s-a observat că nu au autorizaţie de mediu pentru alte activităţi extractive. ( Reporter: Nu existau aceste informaţii înaintea controlului?) Nu.....", a declarat Izabella Balla - comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita.

"Ne-a amendat spunând că trebuia să avem o licenţă de exploatare a apei mezotermale din partea Agenţiei Naţionale pentru Resursele Minerale, care, de fapt, nu a avut-o nimeni care a exploatat ştrandul. Izvorul nostru, izvorul mezotermal, cu apă termală, e pe fundul bazinului. Deci nu putem să îl oprim, nu putem să punem robinet pe el", a declarat Ionuţ Covrig - administratorul unui ştrand

"Am cerut o autorizaţie sau un aviz de la mediu, unde am descris că ştrandul funcţionează cu apă mezotermală  şi am primit răspuns la un termen de, că nu este necesar pentru activitatea respectivă autorizaţie de la mediu", a spus Szabó Koloman Emeric - proprietarul unui ştrand

Până când disputa dintre proprietarii ştrandurilor si primărie se transează, cei care au de suferit, mai ales în zielele calde, sunt oamenii din Topliţa.

Proprietarii unuia dintre ştranduri spun că numai în ultimul an au investit aici 700.000 de lei. În plină vară însă, apa termală curge fără ca turiştii sau localnicii să să se poată bucura de ea.

"Erau singura atracţie de la noi şi suntem dezamăgiţi, vă daţi seama. În weekenduri nu mai avem unde să mergem, aici era foarte aproape", spune un localnic.

În afara celor două ştranduri închise, în Topliţa mai există doar un centru wellness, care aparţine Primăriei. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale spune că proprietarii ştrandurilor au trimis acte pentru obţinerea licenţei şi că nu de la Bucureşti le-a fost oprită activitatea.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri