Suspiciuni de poluare pe râul Vulcăniţa. Oamenii din Hălchiu nu mai suportă mirosul râului

Data publicării:
POLUARE APA-1

Doru Stănescu este unul dintre localnicii din Hălchiu care a trimis zeci de sesizări către autorităţi, în speranţa că râul Vulcăniţa nu va mai fi groapa a gunoi a firmelor din apropiere. De mai bine de trei ani a adunat un dosar de documente, a aşteptat cu speranţă controalele inspectorilor de la mediu, dar mirosul înţepător din apă încă persistă.

"Am primit nişte răspunsuri,aşa, în doi peri, că se amână că au un plan de organizare pe patru-cinci ani, că o să facă tot felul de măsuri ca să se oprească poluarea şi astea-s lucruri care ne sunt aruncate în faţă de vreo trei ani", a spus Doru Stănescu.

În situaţia lui sunt zeci de localnici care nu mai pun liniştiţi capul pe pernă din cauza mirosului. Cea mai mare temere a lor este că se vor îmbolnăvi.

"Noaptea, dacă te culci şi ai geamul deschis, simţi că te îneci", spune un localnic.

Autorităţile locale s-au străduit să rezolve problema, dar s-au lovit doar de promisiuni. De fiecare dată, comisarii Gărzii de Mediu le-au spus că fabrica Protan are un plan etapizat de modernizare în conformitate cu normele europene. Încă din 2011 ar fi trebuit să existe o staţie de epurare, dar firma nu a găsit surse de finanţare, aşa că termenul a fost prelungit până la sfârşitul acestui an.

"Ulterior au găsit soluţia să le introducă în circuitul agricol ca îngrăşământ organic, dar periodic tot mai scapă sau nu ştiu ce se întâmplă că vine câte un miros din asta", a precizat Ioan Agapescu - viceprimar Hălchiu.

"Şi-au achiziţionat utilajele, urmând ca în momentul în care încep lucrările de execuţie propriu-zisă a staţiei de epurare să vină la primărie cu toate documentele care li s-au cerut prin certificatul de urbanism să li se elibereze autorizaţia de construcţie", a spus Virgil Urdea - viceprimarul municipiului Codlea. 

Prefectul judeţului Braşov cunoaşte problema şi spun e că în aceste zile comisarii de la Garda de Mediu au efectuat mai multe contoale în zonă.

"Au fost deversări, vorbim despre nişte indicatori ce se controlează la apă, aceşti indicatori sunt depăşiţi şi societăţilor comerciale li s-a pus în vedere să remedieze îl cel mai scurt timp această situaţie", a declarat  Romer Ambrus - prefectul judeţului Braşov.

Reprezentanţii Protan spun că lucrează la proiectul privind construirea staţiei de epurare, în care se vor face investiţii de peste 1.000.000 de euro.

"Nu au cum să vină deşeuri în continuare. Vulcăniţa întotdeauna a fost o problemă pentru toată lumea, nu numai Protanul este unuitatea care, ştiu eu, se află în proximitatea râului, dar noi o să ne achităm de sarcinile care ne revin. O să punem în funcţiune staţia şi sper să se rezolve toate problemele", a declarat Eugen Rogoz - director Protan Codlea

Pe principiul poluatorul plăteşte, toţi cei care nu reuşesc să se alinieze normelor europene şi nu respectă termenele sunt puşi să plătească penalităţi de fiecare dată când autorităţile constată că activitatea lor afectează mediul înconjurător. Este şi cazul societăţii Protan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri