TÂRGU SECUIESC. Câinii, terapie pentru copii

Data publicării:
TERAPIE CAINI

Bathor, cuvânt care înseamnă curajos în limba română, este cel mai nou prieten al lui Gellert. Tânărul, de 20 de ani a fost diagnosticat când avea opt luni cu encefalopatie infantilă. De atunci este imobilizat în scaunul cu rotile. De o lună îl are pe Bathor şi au devenit rapid cei mai buni prieteni, mai ales că animalul nu iese din cuvântul stăpânului.

"Bathor să facă plimbare, joacă, ascultă...", spune Bartolis Gellert - proprietarul câinelui.

Şi părinţii lui Gellert văd îmbunătăţiri în comportamentul tânărului. Până acum se izola şi se ferea să iasă din casă. Acum, câţelul i-a schimbat complet tonusul şi pofta de viaţă

"Starea lui Gellert acum e mai bine, de când avem câinele. Este mai vesel", spune Bartolis Katalin - mama lui Gellert.

Câinii, cinci la număr, au fost donaţi de către o femeie care a vrut să facă ceva pentru copiii cu dizabilităţi. Iar ideea dresării câinilor, special pentru copiii bolnavi, i s-a părut perfectă.

"De ziua mea de naştere, pe 8 iulie, mi-a dăruit şapte pui. Atunci mi-a trecut prin minte. Dă mai departe tot ce am primit de la semenii noştri", spune Bak Vitalis Kinga - donatorul câinilor.

Puii de labrador au intrat în grija unui dresor care s-a oferit să-i educe gratuit. Pentru el era o provocare. Aşa că a luat legătura cu terapeutul copiilor şi a început munca. A studiat comportamentul şi boala fiecărui copil, iar apoi, a dresat câinii pe profilul fiecărei persoane. A fost o muncă de un an, timp în care şi copiii veneau săptămânal să se acomodeze cu animalele

"De pildă, câinele care este dresat lângă scaunul cu rotile trebuie să stea ore întregi, trebuie oriunde merge copilul respectiv, n-are voie câinele să-l părăsească", spune Foro Bella - dresorul câinilor.

Odată ce dresajul a fost finalizat, copiii au primit animalele. După mai puţin de două luni specialiştii spun că deja se văd primele rezultate.

"Când era cu căţelul, deci câinele nici nu era dresat, deci veneau numai în vizită, deja fetiţa era total schimbată. Putea să-şi controleze mâinile, să mângâie căţelul", spune Kovacs Etele - kinetoterapeut.

Atât dresarea, cât şi consultaţiile ori vaccinurile câinilor au fost făcute voluntar de către specilişti. Chiar şi acum, după ce dresajul de bază al câinilor s-a încheiat, antrenorul merge în continuare acasă la copii, lunar, ca să le înveţe pe animale lucruri noi, astfel încât să ţină pasul cu nevoile tinerilor.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri