Terminalul de la Feldioara, un proiect uitat

Data publicării:
NOD INTERMODAL FELDIOARA

În 2007 au apărut primele discuții privind construirea unui terminal intermodal în județul Brașov. Planurile inițiale vizau fostele zone industriale ale orașului Brașov, dar după analize amănunțite autoritățile au căzut de comun acord ca terminalul să fie construit la Feldioara, la aproximativ 15 km de Brașov.

Terminalul intermodal ar fi trebuit să fie construit în apropierea gării din Feldioara și asta pentru că pe aici trece culoarul 4 Pan-European.

Acest terminal intermodal ar fi fost punctul unde mărfurile puteau fi încărcate din camioane de marfă în vagoane de tren și transportate mai departe pe calea ferată fie în Europa, fie către mare. Proiectul era unul din fonduri europene, cu o valoare de aproximativ 15 milioane de euro și, părea că începe să prindă contur

"Am făcut un PUZ pentru unde urma să fie realizat acest terminal, iar Primăria Brașov s-a ocupat de întocmirea SF-ului", a spus Sorin Taus - primarul comunei Feldioara.

Autoritățile locale și județene au întocmit toate documentațiile necesare, ba mai mult, proiectul a fost inclus în strategia națională din 2013. Însă fără nicio explicație proiectul a picat și chiar a fost omis de către oficialii de la Guvern în noul masterplan.

"Trebuia să existe o dată în compania CFR Infrastructură hotărâri la nivelul adunării generale pentru că și ei erau parteneri. Şi de asemenea, o Hotărâre de Guvern prin care agrea acest proiect și introducerea lui ca și finanțare în Programul Operațional Sectorial pentru Transport, dar din păcate nu s-a reușit în această perioadă și nu din cauza noastră, ci Guvernului care nu a reușit să-și definească foarte bine prioritățile", a declarat Dragoș David - Director al Agenției Metropolitane Brașov.

"Noi am făcut de mai mulți ani lobby ca acest terminal să fie în strategia națională. Şi credem că vom reuși să convingem că acest terminal este necesar aici, în centrul țării", a spus Mihai Veștea - vicepreședinte CJ Brașov.

Intermodalul de la Feldioara nu ar fi fost singurul din România. Proiecte similare au mai existat și la Timișoara ori însă nici unul nu s-a concretizat până acum.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: George Oltean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri