Tradiţii de Sânziene în Ţara Bârsei

Data publicării:
SANZIENE

Ca mai toate sărbătorile celebrate la schimbarea ciclurilor naturii, Sânzienele sau Drăgaicele cum mai sunt ele numite în popor, reprezintă o îmbinare de ritualuri păgâne şi creştine. În cultura românescă reminiscenţele tradiţiilor din vechime au reuşit să învingă lupta cu timpul. Una dintre tradițiile Sânziene spune că fetele nemăritate pot afla când se vor căsători. Fetele culeg flori de sânziene, le împletesc în coroniţe, iar apoi le aruncă pe acoperişurile caselor. Cu cât coroniţa se opreşte mai aproape de vârful casei este semn că fata respectivă se căsătoreşte mai repede.

Sânzienele sunt fiinţe mitice binevoitoare omului, care aduc fertilitate culturilor agricole, femeilor căsătorite, păsărilor şi animalelor. Oamenii mai spun şi că ele dau miros şi puteri tainice florilor, tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor şi apără lanurile de nenorociri.

Satul Şirnea este cunoscut pentru spiritualitatea oamenilor şi pentru felul în care ei încă mai luptă pentru păstrarea tradiţiilor iar mulţi turişti vin aici tocmai pentru a participa în astfel de evenimente.

Sânzienele marchează şi schimbarea unui ciclu cosmic - solstiţiul de vară, adică cea mai lungă zi din an. Sărbătoare se suprapune cu Pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul în Biserica Ortodoxă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri