Transfăgărăşanul a împlinit 40 de ani. "Şoseaua care zgârie norii" are 151 de kilometri

Data publicării:
TRANSFAGARASAN

Transfăgărășanul a fost construit, în urmă cu 40 de ani, cu foarte mult efort, dar și cu pierderi de vieți omenești. Faima sa a crescut în ultima perioadă, când mai multe staruri internaționale l-au vizitat și s-au declarat fascinate. Printre acestea se numără realizatorii emisiunii Top Gear, dar și actorul Jean Claude Van Damme

Este practicabil de la un capăt la celălalt doar patru luni pe an, în perioada iulie-octombrie. Tocmai de aceea, în aceast interval, sute de turiști îl străbat zilnic. Dinspre județul Sibiu, prima oprire trebuie făcută la Bâlea Cascadă.

Popasul aflat la 1.300 de metri altitudine poate oferi și întâlniri neașteptate.

"Ne vizitează ursul câteodată, fiindcă noi am venit în habitatul lui şi atunci normal el are dreptul aici, nu noi, dar sunt urşi paşnici, nu fac rău, nu fac stricăciuni, nu fac nimic. Turiştii şi aseară, de exemplu, i-au fotografiat. Erau la trei paşi de noi. Nu sunt recalcitranţi urşii. Dacă nu te apropii de ei. Cu condiţia să nu te apropii de ei, că atunci, normal, nu ştii ce poate, e totuşi un animal sălbatic", povesteşte cabanierul Constantin Ban.

Însă abia de la cascadă încolo, drumul devine cu adevărat spectaculos. Hăuri cu adâncimi de sute de metri se cască sub ochii turiștilor, iar peisajul se transformă treptat, dintr-un drum împădurit, într-o întindere de stâncă.

Aceşti tineri au venit tocmai din Belgia ca să se convingă de faptul că Transfăgărăşanul este cea mai frumoasă şosea din lume.

"Un prieten ne-a spus că este cel mai uimitor loc de văzut în România, mai ales datorită peisajelor", spune un turist aflat în vizită în ţara noastră.

"Îmi place foarte mult, pentru că avem peisaje atât de frumoase aici. Nu găsim aşa ceva nici în Franţa, nici în Spania, nici în Italia. Cred că aici este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat", spune alt turist străin.

Transfăgărăşanul ajunge până la 2.050 de metri altitudine, în căldarea glaciară de la Bâlea Lac. Nu este de mirare că tocmai aici este locul unde fostul dictator, Nicolae Ceauşescu, a ales să îşi construiască o cabană de vânătoare

Fostul lider comunist obişnuia să vâneze aici capre negre. Camera în care se caza este aproape intactă şi poate fi închiriată pentru 222 de lei pe noapte.

Turiştii trebuie să ţină cont că vremea, în vârf de munte, este extrem de capricioasă. În această săptămână, chiar dacă ne aflăm încă în luna august, temperaturile au coborât, dimineaţa, până la 2 grade Celsius.

De la Bâlea Lac, traseul continuă să fie spectaculos. Dincolo de lacul Bâlea, se află cel mai lung tunel rutier din România. Aici, lăsăm în urmă Transilvania iar după 887 de metri, am ieşit în Muntenia. Practic, am străbătut Carpaţii în mai puţin de 10 minute

Vara, drumul este restricţionat după ora 22:00. Motivele? Întunericul şi traseul periculos, cu multe viraje și curbe în ac de păr. În timpul iernii, când Transfăgărășanul este închis circulației rutiere, la Lacul Bâlea se poate ajunge doar cu telecabina, de la cabana „Bâlea Cascadă".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri