Traseu turistic distrus de defrişări

Data publicării:
PISTA BICI DISTRUSA

Săptămâna trecută, o firmă a început să cureţe pădurea de pini de copacii uscaţi şi bolnavi. Doar că pentru asta au trecut cu utilajele şi au târât lemnul tăiat peste pista de biciclete inaugurată în vară. Acum, localnicii şi cei care au pus umărul la construirea pistei de biciclete se uită cu disperare la traseul care a fost distrus în urma exploataţiei forestiere.

"Nimeni nu se opune să exploateze pădurea. E clar că trebuie scos lemnul ăsta de aici. Problema e cum îl scot. Ar trebui să poată scoate cu tractorul cum vor ei să facă şi să facă drumuri prin toată pădurea să nu mai rămână nimic, sau pot să-l scoată, cum se face peste tot, cu cai", spune Mihai Grigore - localnic.

Pista de biciclete este cel mai lung traseu de acest gen din România. Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 200.000 de euro, fonduri elveţiene. Acum, pe o porţiune de aproximativ 500 m nu se mai poate circula deloc. Firma care exploatează lemnul spune că nu stia de pista de bicicleta pentru ca nu exista in acte. Cei care au construit facilitatea pentru biciclisti susţin că au solicitat toate aprobările, dar nu au primit inca toate semnăturile necesare.

"Această suprafaţă a rămas în proprietatea statului în 2001. Pentru asta nouă ne-a fost greu să găsim o modalitate de a intra în legalitate. Am avut acordul scris la Consiliului Judeţean, al primăriilor, al ocoalelor silvice Rupea şi Sighişoara, dar mai puţin a ocolului silvic Făgăraş", spune Cornel Stanciu - responsabil turism, Fundaţia Adept.

Ca să nu distrugă pista în totalitate, localnicii au propus ca lemnul, aproximativ 2.000 de metri cubi, să fie scos din pădure cu tracţiune animală. La rândul lor, cei de la firma de exploatare spun că utilajele lor nu vor afecta satul.

"Noi deja am achiziţionat 3 maşini de bascule ca să băgăm pe acest traseu", spune Bogdan Mazilu - reprezentant firma de exploatare.

"Trebuie să respecte prevederile legale. Astfel încât să nu deterioreze arborii rămaşi pe picior. Acolo s-au stabilit căile de acces apropiate pe care trebuie scos lemnul. În ceea ce priveşte pista de biciclete. Noi am acceptat-o ca fiind un lucru bun pentru turism în zonă. Ea va fi remediată după ce se termină lucrările de exploatare în zonă", spune Dan Runceanu - Directorul Direcţiei Silvice Braşov.

Pădurea de pin din Viscri este în proprietatea statului şi este administrată de Ocolul Silvic Făgăraş. Firma care exploatează ar fi putut să scoată lemnul din pădure şi pe o păşune, dar nu a primit acordul proprietarilor pentru ca oamenii şi-ar pierde subvenţia de la APIA. A rămas aşadar varianta să scoată lemnul prin satul Viscri, care este protejat de Ministerul Culturii.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Zoltan Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri