Tratament insuficient pentru bolnavii de hemofilie

Data publicării:
HEMOFILIE 171013

Liviu are 24 de ani şi este bolnav de hemofilie. Când era mic nu se putea juca la fel ca toţi copiii, pentru că orice lovitură sau zgârietură i-ar fi putut fi fatale. Acum este student şi duce o viaţă normală, dar pentru asta face multe sacrificii şi eforturi. Pentru că nu găseşte întptdeauna injecţiile de care are atâta nevoie, este nevoit să facă naveta la Bucureşti.

"De la stat pot să zic că beneficiez de patru pe lună, dar nu este în fiecare lună. Ideal ar fi o dată la două zile. Ce putem noi spera acum este ca măcar să putem primi una, două injecţii pe săptămână", declară Liviu Mocănaşu, bolnav de hemofilie

Statul alocă în jur de două doze de ser injectabil pentru bolnavii de hemofilie, dar pentru cei în stadiu avansat, acestea sunt insuficiente. Statisticile arată că ţara noastră ocupă ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte valoarea fondurilor alocate pentru tratamentul hemofilicilor.

"Profilaxie înseamnă să primească regulat pe o săptămână de două sau de trei ori injecţia respectivă. Şi noi primim două pe lună", declară Kiss Laszlo - secretar Asociaţia Bolnavilor de Hemofilie, Covasna

Tratamentul nu se găseşte în farmacii şi sunt chiar şi spitale din ţară unde nu se pot administra astfel de injecţii. O doză poate să coste chiar şi 1.200 de lei.

"Banii pentru anul acesta sunt în jur de 270.000 de lei, ceea ce, după estimările făcute de către colegii mei acoperă doar jumătate din necesarul efectiv", afirmă Nagy Andras, manager Spitalul Judeţean Covasna.

Hemofilia este o boală ereditară ce duce de multe ori la hemoragii puternice din cauză că sângele nu se coagulează. În special copiii sunt cei mai afectaţi. Ajung să aibă dureri insuportabile în zona articulaţiilor şi de multe ori rămân imobilizaţi la pat şi nu pot merge la şcoală sau se învineţesc puternic de la o simplă atingere.

"Fiul meu era cu formă severă. Deja ştiam ce înseamnă sub 0,5% factorul de coagulaţie şi l-am ţinut acasă. Mergea o săptămână, stătea acasă două săptămâni, eu mergeam după lecţii", ne povesteşte Kiss Maria, mama unui copil hemofilic.

În Braşov şi Covasna sunt aproape 100 de bolnavi de hemofilie, iar la nivel naţional, numărul acestora ajunge la 1.800.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri