Uite datoria, nu e datoria! CJAS a pierdut peste 3.000 de procese în faţa contribuabililor 

Data publicării:
DATORII CAS

Printre cei aproape 35.000 de oameni trecuţi pe listele cu datornici la Casa de Asigurări de Sănătate în anul 2010 s-a numărat şi doamna Emilia. Femeia are o proprietate în Gheorgheni, judeţul Harghita, pe care a dat-o în chirie. Pentru că nu şi-ar fi plătit dările cuvenite la stat, a fost declarată restantă cu nouă mii de lei la contribuţiile pentru sănătate. Ca mulţi alţi păgubiţi, a dat Casa în judecată. Au urmat patru ani în care a fost plimbată pe uşile Tribunalului şi a cheltuit mii de lei pe procese, dar anul instanta i-a dat dreptate.

"Aproape a egalat cheltuiala de judecată cu suma datorată, pentru că s-a tot lungit. Câte 1.000 de lei costa onorariul avocatului, de fiecare dată", a spus doamna Emilia.

În aceeaşi situaţie s-a găsit acum patru ani şi Constantin Virca. Doar că suma cu care figura restant bărbatul a fost mult prea mică, aşa că nu a mai intentat proces.

"Ne-au chemat odată, eram pe listă, ne-am uitat pe calculator, nu eram pe listă", povesteşte Constantin Virca.

"Pe parcursul a cel puţin trei ani de zile, 2010, 2011, 2012, au fost înregistrate peste 3.000 de acţiuni, am avut un flux de 1.000 de acţiuni pe an, prin care CAS a fost sancţionată cel puţin parţial, în ce priveşte accesoriile la debitele principale", a precizat Anca Daisa - purtătorul de cuvânt al CJAS Braşov 

De la 1 iulie 2012 ANAF se ocupă de încasarea contribuţiilor la sănătate. La nivelul judeţului Braşov, CAS a predat instituţiei 47.000 de dosare, aferente unui număr de aproximativ 40.000 de persoane.

Chiar dacă doar câteva zeci de metri despart sediul CAs de cel al Direcţiei Regionale de Administrare Fiscală, pentru că deocamdată nu există un sistem informatic integrat bine pus la punct, informaţiile legate de plăţile, respectiv datoriile asiguraţilor ajung foarte greu de la o instituţie la alta, tot prin intermediul bazelor de date existente la nivel central."

Acum cei care sunt găsiţi cu restanţe primesc acasă decizii de impunere.

"Pe rol, în momentul actual există aproximativ 500 de dosare de acest fel. Rata de câştig a instituţiei este scăzută, din cauza faptului că deciziile de impunere nu au respectat procedura de comunicare, fie din anumite motive de formă şi fond, instanţa anulează acele titluri", a spus Nicoleta Rogalschi - purtătorul de cuvânt al ANAf Braşov.

Dupa ce au adus acte doveditoare, pentru 90% din cazuri instanţa a anulat dobânzile şi penalităţile pentru neplata la scadenţă a debitului principal. 3000 de persoane au fost plimbate degeaba de la un ghişeu la altul, pentru că s-a stabilit că nu aveau nicio datorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri