Uleiul alimentar, reciclabil

Data publicării:
AUTOLIV-1

Puţin peste 1.000 de kilograme! Aceasta este cantitatea de ulei ars colectată anul trecut în oraşul Sfântu Gheorghe. Deşi localnicii au la dispoziţie puncte special amenajate pentru a colecta ulei folosit în gospodării, aceştia nu se înghesuie să o facă.

În oraş sunt două astfel de puncte de colectare a uleiului ars. Unul dintre puncte este chiar în piaţă, acolo unde este un flux mare de oameni. Nimeni însă, nu-i dă importanţă.

"Am auzit de punct de colectare, dar încă la noi în judeţ, adică în oraş încă nu este", spune un localnic.

"Sincer, nu ştiu unde sunt, nu ştiu unde sunt amplasate", spune alt localnic.

Asta în ciuda faptului că în oraş au fost mai multe campanii de informare şi conştientizare a problemei privind reciclarea uleiului uzat

"Ne-am strâns voluntari, care am folosit un mijloc de transport cumva unusual să-i spunem aşa, bicicleta şi am mers din casă în casă şi le-am explicat oamenilor", declară Cătălin Lazăr - preşedinte Asociaţia Alutus.

"Dacă este deversat în canalizare colmatează canalizarea, lucru foarte dificil pt a fi curăţate canalizările şi în staţiile de epurare odată ajuns e foarte greu de separat", spune Gheorghe Neagu - director APM Covasna.

Al doilea punct de colectare a uleiului este lângă depozitul firmei de salubritate.

"Uleiul este preluat de la noi de o firmă specializată care îl rafinează şi după câte ştim noi se va face carburant pentru utilaje, din acest ulei" declară Toth Birtan Csaba - director firmă de salubritate.

Restaurantele sau fast-food-urile sunt obligate prin lege să încheie contracte cu firmele de reciclare a uleiului ars.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri