Urşii îşi fac de cap în judeţul Covasna

Data publicării:
URSI

Băţanii Mari este una din comunele cu cele mai frecvente atacuri ale urşilor, din judeţul Covasna.

"Ursul face pagubă la porumb şi la grâu şi mai ales la animale, la bovine", spune un localnic.

"Omoară câteodată câte o vacă, câte o oaie, capre", spune un alt localnic.

"Intră în grădină, rup pomii, avem destule. Intră în sat, noaptea mergeţi în drum şi vă întâlniţi cu el", spune alt localnic.

În întreg judeţul Covasna au fost compromise, doar în acest an, peste şase hectare de culturi de porumb, un hectar de grâu şi 87 de pomi fructiferi.

"Anul acesta avem, până acum, 47 de cazuri, dintre care 46 de animale ucise, bovine 24, ovine 22, caprine una", spune Gheorghe Neagu, director executiv APM Covasna.

Instituţia Prefectului a propus Guvernului modificări de legislaţie, prin care gestionarii fondurilor de vânătoare să fie obligaţi să acopere o parte a pagubelor produse în comunităţi de urşi.

"Sunt situaţii excepţionale, în care sunt animale sălbatice, care pun în pericol viaţa şi bunurile cetăţenilor, să se realizeze o procedură mai la îndemâna autorităţilor, să se intervină mai rapid", spune Sebastian Cucu, prefectul judeţului Covasna.

"I-am rugat pe specialişti să găsească, că trebuie să găsim totuşi nişte metode, astfel încât să protejăm populaţia, să prevenim, să încercăm să putem să fim puţin mai atenţi", spune  Graţiela Gavrilescu, ministru al Mediului.

În acest an, în întreg judeţul Covasna pot fi vânaţi 41 de urşi. Specialiştii susţin că, tocmai din cauza frecvenţei atacurilor în aşezări omeneşti, numărul animalelor care pot fi legal împuşcate trebuie crescut de Ministerul Mediului.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri