Urzelile din Bastionul Ţesătorilor

Data publicării:
BASTION TESATOARE

Bastionul Ţesătorilor a prins din nou viaţă şi s-a întors, parcă, în timp, la vechile îndeletniciri ale saşilor braşoveni. Trei ţesătoare din zona Moieciului vor colabora cu trei artişti vizuali. Conceptul este simplu: artiştii vin cu ideile, propun materialele şi texturile, iar ţesătoarele pun în practică modelele lor.

"Schiţa care face parte din acest proiect se numeşte "androgin" şi sunt două personaje care se întâlnesc faţă în faţă, dar care formează un corp comun. Mă bucur foarte tare că pot să fac această lucrare folosind această tehnică, eu am mai cochetat cu materialul textil", Bianca Man - artist plastic.

"Sperăm să replicăm o fotografie în ţesătură şi să arate decent, să replicăm pixelii, dacă ne va ieşi. Dacă nu ne va ieşi, o să ne bucurăm de experienţă", Daniel Geamu - artist video.

"Ne bucurăm că prin acest proiect şi ţesătoarele au posibilitatea să vadă că munca lor este apreciată",  Ioana Şchiopu - manager de proiect.

Daniel Brici este pictor. A fost primul care a trecut la război, unde femeile l-au învăţat să pregătească iţele. Ţesătura pe care o va face cu una dintre ele are în centu un persoanj care a făcut istorie - Lenin.

"Am vrut să arăt o altă latură a lui Lenin. E clar o altă latură, e omul de rând care, de altfel, nu se cunoaşte. Sunt atras de ideea asta, de a promova o parte de tradiţie şi mai ales dacă poţi îmbina contemporanul cu tradiţia, mi se pare genial", Daniel Brici - artist plastic.

Proiectul a pornit de la ideea de a păstra tradiţionalul în forme care să poată capta atenţia omului modern. Deşi, ca îndeletnicire, ţesutul la război a dispărut din preocupările zilnice, ca artă el poate trăi în diferite forme. Fiecare ţesătură are povestea ei, iar iţele de lână sunt îmbinate cu aplicaţii din lut, lemn, printuri 3D şi chiar cu fire de iarbă. Doamna Rodica ştie deja cum este să lucrezi la război cu materiale mai puţin convenţionale.

"Eu am lucrat cu o doamnă profesoară care predă la studenţii din Bucureşti şi am lucrat cu iarbă.  La început aveam emoţii, că am zis: cum se poate? Credeam că se fac nişte dunguţe, dar nu! S-a făcut un nod persan şi iarba o răsuceam puţin şi o băgam prin urzeală", Rodica Tişcă- ţesătoare.

"E bine că S-au păstrat tradiţiile, asta este foarte important", vizitator.

"Este foarte frumos de văzut, mai ales că nu am văzut niciodată, e ceva unic, tradiţional", vizitator.

Lucrările obţinute vor rămâne în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri