Viscri, celebru datorită Prinţului Charles

Data publicării:
VISCRI-1

Oameni primitori şi peisaje de o frumuseţe rară, cu asta se mândreşte satul Viscri. Turiştii care vin să vadă cu ochii loc minunăţiile de aici, nu pleacă dezamăgiţi.

„Zona este pitorească şi generoasă. De la oameni care fac plăcintă caldă în orice moment ai zilei le intri în curte şi sunt foarte darnici să ţi-o ofere până la natura care e în jur", spune un turist.

„Zona îmi place foarte mult că de asta am ales-o. Începând cu Piatra Craiului şi până la Sighişoara e unică în România. Şi sunt acasă", povesteşte alt turist.

Pe lângă frumuseţea satului şi a peisajelor, atmosfera liniştitoare a satului, turiştii vin special la Viscri pentru a vedea monumentele fortificate, cetatea sau biserica evanghelică ce datează din prima jumătate a secolului al XIII-lea. 

În sat localnicii pun la dispoziţia turiştilor tot soiul de activităţi prin care pot cunoaşte secretele locului.

"Prima dată forma trebuie să fie bine spălată, o băgăm în nisip ca să se lipească nisipul de formă, când e udă, deci se lipeşte nisipul de ea, o punem aici pe cuburile astea. După ce pregătim materialul bine îl luăm şi îl punem în formă, în formă uite aşa îl presăm", ne spune meşteşugarul Gheroghiţă Lascu.  

Altă casă, alt obicei. Aici, turiştii pot vedea cum se fac papucii din pâslă.

"Luăm o formă de linoleu tăiată, şi punem apă şi săpun, normal se face opt straturi şi sunt frecaţi bine, bine, şi când sunt întăriţi măsurăm cu un centimetru şi cu foarfeca tăiem, scoatem forma şi punem papucii în dungă şi pe urmă vi băgaţi în jaluzea şi frecaţi bine până se întăreşte numai cu apă şi săpun", ne arată Olga Lascu - meşter popular. 

În Viscri, sunt şi oameni care vin special pentru a se plimba cu bicicleta pe un traseu ce leagă satul de alte localităţi din zonă, care se întinde pe o lungime de 40 de kilometri. Cu o bicicletă proprie sau cu una închiriată pentru 40 sau 50 de lei pe zi, oamenii pot parcurge un drum relaxant.

„Fiecare metru din traseu este ales, este construit special pentru a oferi o experienţă cât mai plăcută utilizatorilor şi aste e ceea ce dorim să le oferim, ceva unic şi care să le ofere în acelaşi timp şi siguranţă. Siguranţa de a avea un treseu fără noroi şi pe care să îl urmeze fără să se piardă", a spus Cornel Stanciu - rerpezentantul Fundaţiei ADEPT Transilvania.

În Viscri, turiştii se pot caza fie la pensiuni de două sau trei margarete, fie în casa prinţului de Wales. Turiştii care petrec o noapte în casa prinţului Charles plătesc 210 lei de persoană cu mic dejun inclus. Iar o noapte de cazare cu demipensiune costă 290 de lei.

La pensiuni, preţurile variază între 100 şi 170 de lei pe noapte. Turiştii se pot caza şi în casele localnicilor. La doamna Maria, o noapte de cazare costă 110 lei cu două mese pe zi.

Tradiţional de-al nostru: sărmăluţe, ardei umplut, ciorbă de perişoare, ciorbă de fasole verde, boabe, cam tot ce e ţărănesc. Pentru că noi tot ce creştem, aia folosim în turism", ne spune Maria Pulgher -proprietarul unei pensiuni

În 2013, prin Viscri au trecut 15.000 de turişti iar anul acesta, vor fi mult mai mulţi, spun localnicii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri