Vizită medicală în satele izolate

Data publicării:
VIZITA MEDICI SATE

Mare le-a fost bucuria sătenilor din Peştera şi Măgura, aproape 3.000 de suflete, când au văzut caravana medicilor. În satele lor nu există un doctor de familie, iar cel mai apropiat dispensar este la Moeciu. Ca să ajungă acolo, pe drumurile de munte fac cam două ore.

"Înainte mergeam, până în Moeciu făceam o oră şi ceva, după aia, cu rata, o oră. La medicii de familie mergem la Moieciu, că fără să ne dea trimitere nu ne primeşte nicăieri", spune Elena Boboc, o localnică.

Elena Boboc are 71 de ani şi nu-şi aminteşte de când nu a mai fost la doctor. I-a slăbit auzul şi suferă şi de o boală despre care doctorii i-au spus că se cheamă - osteoporoză.

Cu bonuri de ordine în mână, sătenii au aşteptat să le vină rândul la consultaţie.

Medicii rezidenţi de la Asociaţia Ştiinţifică a Studenţilor Medicinişti au avut iniţiativa de a oferi consultaţii şi analize gratuite în satele de munte.

"Există un deficit din punctul de vedere al asistenţei sanitare. Sunt medici, doar că ajung mai greu având în vedere că sunt sate de munte", declară Andreea Sasz - coodonator proiect.

"Nu prea sunt investigaţi pentru patologiile pe care le au. Noi încercăm să-i ajutăm îndrumându-i mai departe către specialişti prin medicul de familie", spune Octavian Dumitraş - medic SMURD.

Caravana medicilor "Împreună pentru sănătatea rurală" va ajunge în satele izolate din judeţul Braşov a dată la trei luni. La următoarea vizită, doctorii vor vedea dacă pacienţii le-au urmat sfaturile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri