Vulpile, vaccinate antirabic

Data publicării:
VULPI MOMELI

Momelile sunt făcute dintr-o pastă de peşte, iar mai apoi sunt congelate până în momentul în care sunt amplasate în teren. Imediat ce se dezgheaţă acestea emană un miros care atrage animalele.

Specialiştii spun că momelile sunt periculoase dacă sunt ingerate de către om sau dacă vaccinul antirabic vine în contact cu ochii sau cu răni deschise. Campania de vaccinare a vulpilor se desfăşoară atât aerian, cu un avion care împrăştie 25 de momeli cu vaccin pe fiecare kilometru pătrat în zonele greu accesibile, cât şi la sol, de echipe formate din veterinari şi pădurari.

"Pentru vaccinarea manuală se aleg zonele rabigene, deci zonele în care au evoluat focare de rabie, precum şi zonele în care nu se ajunge cu avionul, adică în zone apropiate de localităţi, a drumurilor naţionale, a lacurilor, deci acestea sunt zonele în care noi facem această vaccinare manuală", declară Claudiu Stroe, medic veterinar DSVSA Braşov  

În judeţul Braşov specialiştii estimează că sunt peste 2.000 de vulpi iar anul acesta în judeţ s-au înregistrat 9 focare de rabie. Cele mai recente focare s-au înregistrat în fondul de vânătoare Făgăraş.

Autorităţile spun că această campanie este una dintre cele mai eficiente împotriva răspândirii bolii, mai ales că se poate transmite şi la om.

 "Ştim bine că rabia este zoonoză, este o boală care se transmite de la animale la om şi netratată este o boală letală", afirmă Dorin Enache, director DSVSA Braşov. 

Campania se desfăşoară timp de 10 zile în opt judeţe unde vor fi împrăştiate în total peste 600.000 de momeli.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri