Zi de doliu, la Târgu Secuiesc, de 1 Decembrie. Mai mulţi localnici au arborat steagul de doliu, în loc de tricolor

Data publicării:
STEAG DOLIU 021214

La Târgu Secuiesc maniferstările de Ziua Naţională a României au fost scurte şi au trecut neobservate. În schimb, pe trei clădiri din oraş au apărut mai multe steaguri negre, însoţite de panglici cu steagul Ungariei.

 Steagurile de doliu au fost arborate pe clădiri din centrul istoric al oraşului, alături de cele ale Ţinutului Secuiesc. Poliţia locală ar fi trebuit să ia măsuri în acest caz, dar reperzentanţii acestei instituţii nu au dorit să dea declaraţii. 

Unii trecători nici nu au observat steagurile negre, dar alţii au găsit repede explicaţii pentru arborarea lor.

Întrebat dacă sărbătoreşte 1 Decembrie într-un fel, un trecător a răspuns: "Domnişoară, dumneavoastră sărbătoriţi pacea de la Bucureşti, când Basarabia a fost alipită Rusiei?"

Puţini au fost cei care au simţit sărbătoarea la Târgu Secuiesc. Prefectul judeţului spune că gestul nu reflectă gândirea întregii comunităţi maghiare din judeţ şi că aparţine mai degrabă unor extremişti.

"Vom studia ce anume putem face să luăm măsurile necesare conform legii pentru a verifica cine sunt persoanele respective. Din păcate e abrogată ofensa adusă însemnelor statului şi vom vedea în ce măsură putem găsi o variantă pentru a penaliza aceste gesturi total nelalocul lor", a precizat Marius Popica - prefectul judeţului Covasna.

Pentru că nu a arborat drapele româneşti de Ziua Naţională, obligaţie prevăzută de legislaţia în vigoare, primarul oraşului Târgu Secuiesc ar putea fi penalizat.

Reporter: Teodora Nicolae / Operator: Dragoş Ghitiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri