Zilele Forestierului, la Zizin

Data publicării:
ZILE FORESTIER

În cadrul evenimentului au avut loc expoziţii de utilaje specifice exploataţiilor forestiere de la diverse companii din ţară şi din străinătate, dar şi concursuri dedicate oamenilor care lucrează în domeniul forestier. Unul dintre ele a fost concursul naţional al fasonatorilor mecanici, în care reprezentanţi ai direcţiilor silvice din ţară au fost nevoiţi să îşi arate măiestria în folosirea drujbelor de tăiat lemn şi viteza cu care pot mânui astfel de unelte.

"Întoarcerea lamei şi schimbarea lanţului, montarea unui alt lanţ. Probele de tăiere combinată şi tăiere de precizie", spune Sebastian Mihoc, concurent 

"Din păcate am avut un ghinion că am uitat să întorc lama pe partea cealaltă şi m-a depunctat 20 de puncte, restul ca timp sunt printre cei mai buni 18 secunde", spune Vasile Enache, concurent.

În program au avut loc şi mai multe discuţii ale principalilor reprezentanţi ai domeniului forestier din România, cu privire la problemele cu care se confruntă piaţa lemnului din ţară şi care ar fi soluţiile pentru dezvoltarea acestui sector. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a făcut referiri la sistemele găsite până acum pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri precum radarul pădurilor.

"Acel radar al pădurii unde s-au diminuat cu cca 20% tăirerile ilegale în ultimele 4-5 luni de zile. Dar nu vrem să ne oprim aici, mai ales că a fost lansat acum 2 luni de zile un satelit, care zboară odată la 7 zile desupra ţării noastre şi vom putea avea imagini în timp foarte scurt", spune Dan Popescu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a susţinut totodată că pentru bunul mers al pieţei lemnului în România trebuie să existe o bună legislaţie care să ducă la concurenţă reală la licitaţiile de masă lemnoasă organizate la nivelul întregii ţări.

"Suntem în dialog cu Guvernul pentru a pregăti legislaţia secundară, deci noi o vom aviza, ne vom spune punctul de vedere până să ajungem la varianta finală până o aprobă Guvernul şi doi avem propria noastră analiză privind industria forestieră şi dacă vom găsi acolo indicii de încălcare a legii avem pârghiile noastre legale de a interveni", a precizat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

La nivelul ţării încă mai există lacune în ceea ce priveşte exploatarea fondului forestier prin tăierile ilegale.

"Atâta timp cât infrastructura forestieră rămâne într-o stare proastă aşa cum este acum ea va genera foarte multe neplăceri în continuare. De aceea trebuie să dăm şi acestui capitol al investiţiilor ceea ce are nevoie, iar din vânzarea masei lemnoase să stabilim foarte clar sume care trebuie alocate investiţiilor în infrastructură şi împăduriri", a precizat Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România.

Evenimentul, organizat cu sprijinul unuia dintre cei mai mari organiozatori de târguri forestiere din lume, se încheie mâine.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri