Zimbrul, o reconstituire a arcului dacic

Data publicării:
ARC DACIC

Dumitru Rotariu a vrut sa creeze un arc care să reprezinte spațiul românesc după ce a observat că arcașii români folosesc în competiții arcuri coreene sau turcești. Meşterul din Sibiu a căutat forma tradițională, neobișnuită, a armei cu care era înzestrată oastea dacilor. Nu a găsit alte mărturii istorice decât imaginile surprinse pe Columna lui Traian.

"Am avut tot timpul, sub nasul nostru, informații despre arcul dacic. Până la urmă, reprezentațiile de pe Columna lui Traian sunt singurele dovezi clare despre arcul dacic", spune Dumitru Rotariu.

După ani de studiu, în care a observat, măsurat și comparat imagini surprinse de pe Columnă, meșterul arcar a început să lucreze în atelier.

"Folosesc, ca miez, salcâm, frasin și ulm. Astea-s materialele pe care le folosesc eu pentru miez. Și fibra comprimată", explică meşterul.

Abia anul acesta, Zimbrul a fost definitivat, iar artizanul său este convins acum că arcul dacic este unul dintre cele mai bune din lume. "În asta constă valoarea arcului dacic - unicitatea arcului. Combinația asta perfectă între atâtea curbe, care nu se găsesc la alte modele, în totalitate", povesteşte meşterul.

Arcul dacic pe care l-a creat Dumitru Rotariu este fabricat din esență de lemn și fibră de sticlă. Meșterul a început însă lucrul și la un arc sută la sută natural, pentru care vrea să folosească doar lemn, tendon de animal, corn de bivol și clei de pește. Costul de producție al unui arc dacic este de 50 de euro, dar meșterul spune că nu-l va vinde la scară largă. Visul său este să câștige, cu Zimbrul, un concurs internațional de tras cu arcul.

Reporter: Adela Mohanu / Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri