26 de rezidenţi pentru un loc de muncă

Data publicării:
CERCETARE

Un post şi 25 de locuri. Asta a fost oferta la nivel naţional pentru viitorii medici legişti. Gheorghe Lazăr a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Cluj şi a obţinut la examenul de rezidenţiat un loc în specialitatea medicină legală. Îl aşteaptă 4 ani de muncă, dar nicio certitudine că va avea un post asigurat.

"Este un domeniu de nişă, este la graniţa dintre ştiinţele medicale şi ştiinţele juridice şi este un domeniu în care cred că aş putea să-mi pun mai bine în valoare calităţile", a spus rezidentul.

Tânătul speră ca, după terminarea rezidenţiatului, să reuşească să se angajeze la Institutul de Medicină Legală de la Cluj.

"Există puţine şanse de a se deschide noi locuri de muncă pentru medici legişti, fie că se pensionează un număr redus de medici legişti, fie că bugetul alocat serviciilor judeţene, cât şi institutului, nu permite încadrarea şi aprobarea unor state noi de funcţii ", a explicat Marius Vartic, directorul IML Cluj.

Un loc de muncă în această specialitate se plăteşte mult mai bine decât în cazul altor medici, în special datorită sporului de toxicitate. Există însă şi dezavantaje, dincolo de faptul că posturile sunt puţine.

"Ai un salariu mărit cu câteva sporuri, dar care este fix, în schimb nu poţi să ai cabinet particular, în care să-ţi exerciţi profesia, decât ca şi expert angajat.(Pleacă medicii legişti din ţară?) Nu pleacă, pentru că în momentul în care aleg această specializare, echivalarea ei este foarte dificilă în orice ţară din Europa şi cu atât mai mult în altă parte a lumii", a afirmat Dan Perju-Dumbravă, şeful disciplinei de Medicină Legală la UMF Cluj.

În sesiunea de rezidenţiat desfăşurată în luna noiembrie, Ministerul Sănătăţii a scos la concurs mai multe locuri, decât posturi, pentru medicina legală.

"Toate locurile au fost ocupate, este o specialitate care este căutată, s-a luat cu medii bune medicina legală", a precizat Dorina Duma, director executiv al DSP Cluj.

Potrivit unui raport al Reţelei Naţionale de Medicină Legală, anul trecut funcţionau 23 de servicii judeţene de medicină legală, care se situează sub necesarul minim de 1 medic legist, la suta de mii de locuitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri