Admitere la facultate, înainte de Bacalaureat

Data publicării:
SALA CURS UBB

Dorothea Crainic este în clasa a XII-a, dar are asigurat un loc bugetat la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Univeristăţii Babeş-Bolyai încă de anul trecut. A participat la concursul care înlocuieşte admiterea şi s-a clasat printre primii şase candidaţi, astfel că nici nu mai contează ce notă va lua la Bacalaureat.

"De Bac nu-mi fac probleme, cu ajutorul primit la clasă şi orele suplimentare care se fac la UBB sâmbăta, suntem încrezători că vom trece Bac-ul cu bine. Eu am susţinut proba la informatică. Pregătirea de la clasă a fost mai mult decât suficientă. Ne-am bazat pe ce ne-a spus doamna profesoară, care a spus că putem să încercăm şi că dacă reuşim, va înlocui examenul de admitere", a spus eleva.

Alături de ea, 800 de elevi din toată ţara au participat la concursul de informatică anul trecut. Concurenţa a fost mare, în condiţiile în care doar primii şase primesc un loc bugetat la facultate, indiferent de media obţinută la Bacalaureat. Ceilalţi au fost avantajaţi şi ei: au putut să folosescă nota obţinută la concurs pentru înscrierea la facultate, fără să mai dea admitere.

"Am venit la concurs pentru că mi se părea o oportunitate foarte bună pentru a vedea în ce constă admiterea. Chiar dacă nu luam o notă bună, puteam să mai dau o dată. La examen am luat 8,80 iar nota mi-am mărit-o cu nota de la Bac", a precizat Bogdan Codre, student.

"Au fost toate sălile pline. Eu am fost într-un amfiteatru de 100 şi ceva oameni şi era plin. A fost mai uşor, pentru că m-am eliberat de un stres în plus. Nu a trebuit să mai învăţ atât de mult pentru concurs", a afirmat Andrei Pavel, şi el student.

Pe lângă faptul că îi ajută pe elevi, concursurile organizate primăvara duc la scăderea numărului de candidaţi înscrişi la admiterea din vară, ceee ce uşurează activitatea profesorilor.

"În ultimii 10 ani noi, am avut candiaţi înscrişi în jur de 1.000. Deci practic, să organizezi un examen pentru 1.000 de candidaţi, e o problem destul de dificilă", a afirmat conf. univ. Marcel Şerban, prodecan al Facultăţii de Matematică şi Informatică.

"Fiecare facultate şi-a stabilit data concursului, probele care deja sunt postate pe site-ul facultăţii. Majoritatea sunt concursuri scrise. Pentru matematică este o probă de matematică, la fel şi la informatică, fizică, chimie. Dar sunt şi facultăţi care au optat pentru un concurs de eseuri", a precizat Paul Fărcaş, purtător de cuvânt al UBB.

Concursurile care înlocuiesc admiterea sunt organizate la 9 din cele 21 de facultăţi din cadrul Univeristăţii Babeş-Bolyai, începând cu luna martie. Pentru anul viitor, reprezentanţii UBB estimează că vor fi disponibile aproxiamtiv 4.800 de locuri bugetate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri