Afacerile din IT care au învins criza

Data publicării:
IT

În 2004, firma lui Călin Văduva a dispărut de piață, după ce unul dintre principalii clienții a intrat în faliment. Zece ani mai târziu, antreprenorul are 400 de angajați la noua sa firmă inclusă în topul firmelor din Europa centrală cu cea mai mare creștere a cifrei de afaceri. În 5 ani, societatea a înregistrat o creștere financiară de 435%.

„Avem producții sau aplicații customizate în diverse domenii, începând de la industria financiară, industria auto, industria manufacturieră, partea de retail, e-commerce, deci suntem poziționați în diverse zone”, spune managerul uneia dintre firmele care au intrat în topul Deloitte.

Clienţii sunt din Germania, Austria şi SUA. Nu sunt neglijate însă nici proiectele proprii, cum este aplicația „Vreau ceva".

„Se adresează solicitanților de servicii. Spre exemplu, cauți un instalator, cauți o menajeră, cauți o bonă. Orice nevoie ai, alegi o activitate cu cererea ta și noi notificăm ofertanții care pot să presteze astfel de servicii instant”, explică Sorina Mone, marketing manager și cea care a pus bazele aplicației.

Chiar dacă facultățile din domeniul IT scot absolvenți pe bandă rulantă, marile firme au probleme în a găsi candidați bine pregătiți.

„E din ce în ce mai problematic în a găsi oameni buni, de a-i recruta, de a-i ține în cadrul firmei. E o problemă cu care, din câte am înțeles, se confruntă cam toate firmele de IT din România și nu numai”, se plânge Erik Barna, managerul unei societăţi.

Firma acestuia a ajuns în topul Deloitte, după ce a creat o aplicaţie destinată brokerilor de asigurări, care a rulat în ultimul an polițe în valoare de peste 120 de milioane de euro.

„Ne-am dezvoltat pe partea de emitere de vignete pentru România și Ungaria. Mă refer la emiterea unor servicii de asistență rutieră direct din aplicație și chiar și de încărcare de cartele pre-pay”, a precizat Daniel Atudorei, director de vânzări în cadrul companiei.

Șase firme românești au intrat în Topul 50 Deloitte al firmelor cu cea mai mare creștere financiară în anii de criză. Trei dintre acestea au sediile în orașe din Transilvania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri