Ajutor pentru nevăzători

Data publicării:
ROBO BRAILLE

Persoanele cu deficienţe de vedere, care folosesc noua platformă online RoboBraille, vor putea să asculte cărţile preferate pe calculator sau chiar pe telefonul mobil. Sistemul, inventat în 2004 de specialişti din Danemarca, a fost lansat în limba română la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca.

"Ne-a luat 5 minute să venim cu ideea şi 3 luni să realizăm primul prototip. Iar în ultimii 10 ani, am încercat să extindem acest program în toată Europa", a declarat Lars Ballieu Christensen, iniţiatorul proiectului.

Elevii şi studenţii cu deficienţe de vedere vor avea de acum acces mult mai uşor la orice fel de informaţie.

"Aveau sinteza vocală, puteau să o acceseze, dar unele informaţii nu sunt posibile. Cum era formatul PDF sau să transforme o carte într-un e-book, doar printr-o simplă scanare. Acest lucru nu era posibil. Acum este", a precizat Roxana Cziker, directorul Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca.

"Îţi oferă întreaga informaţie de care ai nevoie în facultate. În 1989, am terminat eu clasa a VIII-a aici. Singurele instrumente pe care le aveam atunci, erau maşina de scris clasică, pitch se numeşte şi ea există încă sau o placă de scris pe care puteai să imprimi în alfabet Braille cu un punctator şi anume cu nişte pătrăţele punctai cât avea o literă. Era o treabă care dura ore în şir", îşi aminteşte Alin Feurdean.

Profesorii clujeni de la Universitatea Babeş-Bolyai și cei de la Liceul Special pentru Nevăzători au lucrat mai bine de un an și jumătate la traducerea programului în limba română. Acesta va fi disponibil, în mod gratuit, pentru orice utilizator.

"Au fost întâlniri dese, pentru că sunt foarte multe probleme ce țin de localizarea limbii române, nu e atât de simplu ca în limba engleză, cum toate produsele sunt în limba engleză", a explicat Marian Pădure, asistent cercetător la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul UBB.

"Pentru mine a fost revoluționar acest serviciu, îl folosesc din perioada de teste, am citit mult mai mult decât până atunci, pentru că îmi e mai ușor să citesc. Îmi pun căștile și citesc mergând acasă, venind spre serviciu", spune Ion Câmpean, tipograf la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca.

La inaugurarea programului online, elevii de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere au primit și o imprimantă Braille în valoare de 4.000 de euro. Aceasta a fost cumpărată cu fonduri ce au venit de la autoritățile județene, dar și cu banii strânşi în urma campaniei "Clujul pedalează".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri