Angajaţii Staţiunii de Cercetare Pomicolă şi-au cerut în stradă salariile restante de 18 luni

Data publicării:
PROTEST STATIUNE

Angajaţii spun că, din cauza datoriilor acumulate, Staţiunea de Cercetare Pomicolă este în blocaj financiar. Nu pot fi accesate, din această cauză, fonduri din proiecte de cercetare, iar angajaţii au de încasat salarii restante pe 18 luni.

"Cea mai mare nemulţumire este legată de resanțele salariale care sunt foarte mari, de 18-20 de luni, condițiile de muncă sunt mizere", a precizat o angajată.

"Situația e foarte complicată și am dori atât ca doamna director, cât și autoritățile atât locale cât și cele de la București, să ia o decizie să se termine situația în care suntem, adică o mână de oameni au mai rămas, pur și simplu nu au ce să mănânce", a spus o altă angajată.

"Instituția nu este eligibilă pentru proiecte, pentru că este înglodată în datorii care s-au acumulat foarte rapid. Am înţeles că, de la guvern, finațări directe nu au fost, deci s-au susținut din foarte puținii bani de proiecte și din foarte puținii bani rezultați din vinderea fructelor și a plantelor", a precizat un angajat.

Cele zece laboratoare de cercetare s-au închis, în ultimii ani, rând pe rând. Clădirea în care funcţionează acestea nu a mai fost încălzită din 2006.

"În fiecare iarnă, eram îmbracați cu geacă pe sub halat și lucram într-un frig absolut oribil", şi-a amintit bărbatul.

Nici serele nu au avut o soartă mai bună.

"A rămas practic structura serelor. Erau sere în care se cultivau plante la ghiveci. Erau cultivante plante Ciclama, Azaleea", a povestit un angajat.

Angajații au câştigat în instanţă recuperarea drepturilor salariale, dar conducerea instituţiei a făcut recurs.

"Este un recurs, practic mai mult de temporizare, pentru că practic, neavând fonduri, în momentul de față nu le pot da banii", a declarat Eugenia Hărșan, directorul Stațiunii de Cercatare și Dezvoltare Pomicolă Cluj.

Oamenii cer acum ajutorul premierului Victor Ponta. Ei spun că nu mai ştiu de care minister apartine unitatea. Statiunea, care se întinde pe 138 de hectare de teren, a ieşit din componenţa Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, urmând să treacă la Ministerul Educaţiei Naţionale, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri