Asistenţi medicali fără diplome conforme cu directivele UE

Data publicării:
spital

Alina Ţiclea este asistentă medicală de mai bine de 10 ani, la unul dintre spitalele clujene. Din cauza salariului mic, în octombrie anul trecut, s-a hotârăt să plece să lucreze în Marea Britanie. De atunci, şi-a adunat documentele şi a aflat că are probleme cu echivalarea studiilor.

"Am primit răspuns de la ei că, conform planului de învăţământ, în raport cu orele de teorie pe care le-am făcut, trebuia ca raportul de ore cu cele de practică să fie acelaşi şi am întâmpinat dificultăţi la geriatrie. Deci am făcut geriatrie, dar nu am făcut practică", a explicat asistenta. 

Reprezentanţii Ordinului Asistenţilor Medicali spun că, în aceeaşi situaţie, sunt aproximativ 59.000 din cei aproape 80.000 de asistenţi medicali generalişti din ţară. Diplomele lor nu mai sunt conforme cu cele mai noi directive ale Uniunii Europene. Reprezentanţii Ordinului s-au lovit de zeci de astfel de cazuri până acum.

"Le lipsea modulul de geriatrie din pregătirea de bază, atât orele de teorie, cât şi orele de practică şi erau trimişi înapoi în ţară, la unitatea de învăţământ sau într-un spital, unde să le compleze faptul că au avut acest modul de teorie sau această practică în geriatrie", a declarat Ioana Cristoltean, vicepreşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Cluj.

"S-a constatat că cei cu postlicealele de dinainte de anul 2007 nu au diplomele conforme, deoarece lipsesc din programă anumite materii, anumite module şi acestea vor trebui să le urmeze în aceste şcoli, astfel încât, la sfârşit, să se elibereze un certificat cu care să poată ieşi în statele Uniunii Europene, unde vor să lucreze", a precizat Emil Buiga, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Cluj.

Pentru echivalarea studiilor, asistenţii medicali ar putea să îşi completeze în termen de 2 ani pregătirea, în cadrul unor cursuri organizate, cel mai probabil, la şcolile postliceale de stat. O decizie în acest sens va fi luată de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi de cei ai Ministerului Educaţiei.

Numai din judeţul Cluj, în ultimii 3 ani au plecat la muncă în străinătate aproape 1.400 de asistenţi, cei mai mulţi în Marea Britanie, Italia şi Belgia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri