Avem elicopter SMURD, nu avem hangar

Data publicării:
ELICOPTER HANGAR BETA

Ministerul Sănătăţii a cumpărat anul trecut cu mai mult de 7 milioane de euro un elicopter SMURD, cu ajutorul căruia medicii din nord-vestul ţării ar trebui să ajungă mai repede la pacienţi.

"De aproximativ o lună şi jumătate, el este complet utilat şi are orele de zbor pe care au trebuit să le facă piloţii, după ce a venit din fabrică. Uneori, accesul este mult mai rapid pentru elicopter, pentru că s-ar putea să nu avem drum până acolo pentru ambulanţă, să mergem pe jos, iar elicopterul să poată ateriza pe aşa-zisele zone care sunt plane", a declarat Adela Golea, medic şef la UPU-SMURD Cluj.

Elicopterul urmează să opereze de la Unitatea de Pompieri din Jibou, iar de construcţia hangarului şi a pistei de aterizare trebuie să se ocupe Consiliul Judeţean Sălaj. Activitatea este însă blocată, deoarece terenul aparţine Ministerului Afacerilor Interne şi este nevoie de o hotărâre de guvern prin care acesta să fie transferat autorităţilor judeţene.

"După realizarea acestei formalități, se impune aprobarea documentații tehnico-economice privind investiția şi după aceea, se va proceda la demararea efectivă a acestuia. În hotărârea pe care noi am adoptat-o, am prevăzut un temem maximal de doi ani", a precizat Cosmin Radu Vlaicu, secretarul județului Sălaj.

Pentru amenajarea hangarului şi a pistei de aterizare, Consiliul Judeţean trebuie să plătească peste 500.000 de lei

"Va fi alocat spațiu pentru aterizare şi construcția unui hangar pentru depozitarea elicopterului", a spus locotenent-colonelul Daniel Teglaş, comandantul Secției de Pompieri Jibou.

Elicopterul SMURD va deseri judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare şi Bihor. El va fi coordonat de medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj, alături de medici din Bihor şi Sălaj.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri