Bani puţini pentru reconstrucţiile mamare

Data publicării:
implant mamar

Maria face de aproape un an tratament pentru cancer la sân, iar de curând a aflat că va trebui să suporte o masectomie. Speră ca după această intervenţie să mai găsească un loc pe listele de aşteptare, pentru reconstrucţiile mamare decontate de stat. Nu şi-ar permite din salariul ei o astfel de operaţie, dar nici nu poate concepe să trăiască fără această intervenţie.

"Vedeţi că reconstrucţiile sau implantele le fac vedetele sau cine?! Aţi auzit un om normal, de fapt nu normal, mă exprim greşit, un om de toate zilele să îşi permit să îşi facă, să îşi mărescă. Deci nu! Ţine de sănătatea psihică a femeii care trebuie să se recupereze şi să dea tot ce trebuie societăţii, familiei", spune o pacientă.

Programul naţional de reconstrucţie mamară este aşteptat de ani buni atât de paciente, cât şi de medicii oncologi. Până acum, aceaste intervenţii chirugicale erau considerate şi în cazul bolnavilor de cancer, operaţii estetice.

"Nu vorbim de o pretenţie, vorbim de un act medical, care practic închide tratamentul oncologic. Pacientele la care nu ai ocazia să faci această intervenţie sunt paciente tratate incomplet. Gândiţi-vă la cancer şi mai ales cancerul de sân, ca la o boală de cuplu, boală de familie. Nu suferă doar pacienta, suferă toţi cei din jurul ei. Sunt o serie de tulburări afective care apar, o serie de tulburări sociale. Nu cred că statul roman trebuie lăudat pentru treaba asta, cred că trebuie să i se reproşeze că nu a făcut-o mai demult", crede Andrei Ungureanu, medic oncolog.

Fondurile sunt însă limitate, iar pacientele şi-au făcut deja programări pentru reconstrucţiile mamare decontate de stat. La Spitalul de Recuperare din Cluj, singurul centru din judeţul Cluj inclus în program, 7 din cele 23 de operaţii gratuite care se vor face aici sunt deja programate. Aceasta în condiţiile în care până acum medicii nu făceau mai mult trei reconstrucţii mamare pe an.

"Nu am făcut foarte multe din cauza faptului că pacientele în general nu aveau bani. E foarte greu să plăteşti din buzunar implantele care costă între 300 de euro şi 800 de euro bucata. Acum ne aşteptăm la o revigorare şi o adresabilitate din ce în ce mai mare, pentru că sunt tot mai multe cazuri depistate anual din punct de vedere al cancerului de sân şi din păcate destul de multe persoane tinere", a afirmat Alexandru Georgescu, şeful secţiei de Chirurgie Plastică.

Statul va deconta acum 800 de euro pentru un implant, iar casele judeţene de asigurări vor suporta şi costurile operaţiei. Banii necesari au fost viraţi deja la CAS, însă medicii aşteaptă acum încheierea licitaţiei pentru achiziţionerea implantelor, pentru a începe operaţiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri