Banii din meditaţii ocolesc Fiscul

Data publicării:
bani meditatie

Doar 255 de profesori din județul Cluj îşi declară veniturile la Finanţe. Numărul este mic, având în vedere că, în total, sunt 7.500 de cadre didactice.

"Ca şi competenţă, noi ne-am depăşit practic competenţele să mergem noi să-i urmărim. Deci care vine şi declară, i se calculează, deci singur vine şi declară. Orice activitate lucrativă care produce venituri şi nu se înregistrează se numeşte evaziune fiscală şi suportă rigorile legii", a precizat Gligor Gavriş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj.

Teodor Poenaru este unul din puţinii dascăli care plăteşte impozite pentru veniturile obţinute din meditaţii. Este de 40 de ani profesor de matematică şi de 10 ani predă şi ore în particular. Pentru o şedinţă de două ore percepe o taxă de până la 100 de lei. În perioada examenelor naţionale, câştigă pe lună chiar şi 1.500 de lei din orele particulare.

"După '90, când s-a putut oficializa treaba cu meditaţiile, atunci am făcut mai organizat, am plătit impozite, cu toate că uneori din anumite greşeli a celor de la Finanţe am plătit şi în plus. Meditaţiile mă ajută foarte mult acum, foarte mult. E un câştig care poate să dubleze uneori salariul", a declarat profesorul.

Sindicaliştii din învăţământ spun că meditaţiile sunt o sursă de venit, în condiţiile în care salariile sunt mici.

"Vorbind clar de salarii, ştim foarte bine că în învăţământ, având salariile foarte mici, îşi completează veniturile cu aceste meditaţii. Iar declaraţia fiecăruia, normal, trebuie să fie aceasta o conştiinţă a fiecăruia", a declarat Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Cluj.

În Cluj-Napoca, preţurile pentru o şedinţă de meditaţii de două ore sunt cuprinse între 30 şi 100 de lei, în funcţie de disciplină şi de notorietatea profesorului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri