Centre de comandă NATO, în România

Data publicării:
DUSA

Organizarea celor două comandamente în România a fost stabilită la o întâlnire care a avut loc zilele trecute, la Bruxelles. Primul dintre ele, cel de comandă-control, va avea în componenţă aproximativ 40 de militari. Aceştia vor pregăti sosirea unităților NATO, în cazul unei agresiuni.

”Practic, sunt comandamente de comandă-control care asigură planificarea și operaționalizarea misiunilor, ca atunci când este nevoie, într-o situație de criză, acele forțe rapide de care vorbea secretarul general NATO și care au fost aprobate la reuniunea miniștrilor, să poată să intervină în 48 de ore și terenul unde intervin să fie pregătit de aceste comandamente”, a explicat ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Lucrările de amenajare a centrelor şi funcţionarea acestora vor fi finanţate de la bugetul de stat şi din fondurile comune NATO.

”Eu sper ca undeva în luna iunie comandamentul NFIU să fie operațional. În același timp, paralel cu acesta, facem demersurile necesare pentru operaționalizarea comandamentului de divizie. Acesta are, în timp, un orizont puțin mai mare, respectiv doi ani”, a mai declarat Mircea Duşa.

Locația celor două centre de comandă va fi stabilită în următoarea perioadă de către Ministerul Apărării Naționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri