Clădirea care rezistă la trei cutremure

Data publicării:
CONCURS ALASKA

Macheta studenţilor, nouă de la Facultatea de Construcții și doi de la Facultatea de Arhitectură, s-a dovedit a fi cea mai rezistentă la simulările la care a fost supusă.

"Clădirea în sine este o machetă a unui centru comercial de 29 de etaje, practic e o clădire de birouri. A fost construită să reziste la trei cutremure. Primele două sunt reale, iar al treilea este un cutremur generat artificial de o facultate din Statele Unite", a explicat Cristian Miculaş, unul dintre coordonatorii proiectului.

"Materialul pe care trebuia să-l folosim este strict lemn de balsa, îmbinările trebuie respectate exact, lipirile, pentru că se foloseşte un lipici special. N-aveam voie să folosim elemente mai mari de 1 pe 1", a precizat Bianca Pîrv, asistent la Facultatea de Construcţii din Cluj-Napoca.

Studenţii au muncit şase luni pentru a finaliza proiectul.

"Am avut mai multe machete pe care le-am testat şi am tras concluziile după fiecare testare şi pentru următoarele concepte am ţinut cont întotdeauna de învăţămintele din primele încercări", a spus Szentesi Szende, un alt coordonator al proiectului.

Studenţii clujeni au participat pentru a patra oară consecutiv la acest concurs, iar anul trecut s-au întors acasă cu premiul III.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri