Clinică pentru minte şi trup, la Cluj-Napoca

Data publicării:
140114 clinica

Tratarea pacientului ca un tot unitar va fi posibilă prin medicina psihosomatică, care foloseşte diferite terapii complementare cum ar fi cea de grup sau individuală, precum şi tehnici de relaxare sau meloterapie.

"Medicina psihosomatică este un concept, un mod de abordare a unei terapii, care include tratamentul bolnavului și nu a bolii, abordarea lui din punct de vedere fizic, psihic şi social. Pacienţii care ajung la noi sunt cei din ultimă instanţă, după ce au urmat ani de zile tratamente clasice şi cu toate că li s-au tratat simptomele şi pe moment au dispărut anumite suferinţe, nu s-a tratat cauza, şi pacientul ca şi întreg este în continuare în suferinţă", explică Florin Mărghitaş, medic specialist în medicină psihosomatică.

Este şi cazul Cristinei, care se luptă cu o boală fără simptome la vedere de mai bine de 11 ani. Atunci au început primele atacuri de panică, anxietate şi mai apoi s-a instalat şi depresia. De un an de zile însă a ales un altfel de tratament, de care se ţine acum cu sticteţe, iar semnele bune nu au întârziat să apară.

"De multe ori mergeam foarte tristă la terapie, având această boală, dar reuşeam, în momentul în care plecam, să fim toţi fericiţi. Terapia constă într-o oră şi jumătate, maxim 2 ore, dar noi am fi vrut să stăm şi 3-4 ore", spune pacienta.

"Când coexistă depresia, anxietatea, cu atacurile de pacină, starea de nutriţie este afectată, de obicei în sensul unui câştig, unui surplus de kilograme, uneori chiar şi invers, cu un deficit de greutate", explică nutriționistul Liviu Deacu.

Intervenţia nutriţională este de asemenea importantă în tratamentul bolnavului, indiferent de afecţiunea de care suferă. Pe lângă nutriţionişti, în viitoarea clinică vor lucra şi psihologi, psihiatri, balneologi, cardiologi, dar şi profesori de sport.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri