Clujul, capitala filmului românesc

Data publicării:
constructie buftea lomb

Clujul este primul oraş din ţară care va intra într-un proiect european pilot de susţinere a producţiei de filme autohtone. Toate peliculele româneşti a căror acţiune se desfăşoară în oraşul din inima Transilvaniei vor avea parte de finanţare din partea autorităţilor locale.

"Alături de primărie, încercăm să găsim nişte soluţii practice, pentru a lansa anul viitor, înainte de TIFF, un fond regional sau local pentru ajutarea producţiei de film. Proiectele care ar urma să fie făcute în Cluj cu resurse locale, cu cineaşti, cu absolvenţi de la UBB sau de la Sapientia, vor avea prioritate. Încercăm să fim alături de ei şi prin mentoring şi pe partea de promovare a filmului de aşa natură, încât să existe tot mai multe filme care se fac aici în Cluj", a declarat Tudor Giurgiu, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc.

Filmele vor fi procesate apoi în studiourile Centrului Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative şi IT, care se află în construcţie la Cluj. Pe tinerii cineaşti îi aşteaptă aici spaţii de producţie de peste 10 milioane de euro, o investiţie care va fi terminată în luna februarie a anului viitor. Aceasta va cuprinde patru clădiri, dar şi un amfiteatru cu peste 10.000 de locuri.

"În studioul cinematografic este prevăzut un pod rulant şi alte facilităţi. Sunt prevăzute săli de proiecţie cinematografică pentru teste, studiouri de înregistrare audio, deci există pe partea de infrastructură facilităţi care să susţină producţia de filme", a explicat Ovidiu Câmpean, manager de proiect CREIC.

Pentru început, municipalitatea va pune la dispoziţia producătorilor de filme româneşti 1 milion de lei. În funcţie de succesul proiectului, acest fond va putea fi însă suplimentat. Studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca, principalii beneficiari ai proiectului, se declară încântaţi de iniţiativă. "Mi se pare foarte ofertant pentru noi ca studenţi şi e benefică susţinerea, pentru că nu putem face decât artă independentă, fiind în facultate", a spus un tânăr.

În lipsa unui astfel de fond, autorităţile locale se rezumă în prezent doar la scutirea de la plata unor taxe a celor care filmează un lungmetraj, în zona centrală a Clujului.

"Primăria nu percepe niciun cost special pentru evenimente ocazionate de producţii cinematografice, existând posibilitatea închiderii circulaţiei ori a unor măsuri excepţionale de fluidizare a traficului, cauzate de un astfel de eviment", a precizat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al primăriei clujene.

Dacă proiectul de la Cluj va avea succes, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc a anunţat deja că va încerca să îl extindă şi în alte oraşe din ţară. La nivel european, 43 de oraşe au implementat deja astfel de idei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri