Cocktailuri moleculare, preparate de oameni de ştiinţă

Data publicării:
200314 COCKTAILURI MOLECULARE

Mihaela Moldovan studiază mixologia moleculară din toamnă şi a creat de atunci zeci de reţete de cocktailuri care uimesc atât ca formă, cât şi ca gust. Practic, moleculele ingredientelor din băuturi sunt desfăcute cu ajutorul compuşilor chimici şi recombinate într-o formă inedită.

"De exemplu, mojito sau cocktailuri deja cunoscute, apar sub forma unor sfere cu o parte gelatinoasă în exterior şi înăuntru sunt lichide şi vin cu o explozie de gusturi. În momentul în care introduce în cavitatea bucală sfera respectivă, ea te surprinde. Te aştepţi să fie gelationasă, iar de fapt, ea este lichidă", a explicat studenta preparatul creat.

Prepararea cocktailurilor inedite este şi tema lucrării ei de licenţă, cu care vrea să îşi impresioneze profesorii.

"E o lucrare destul de interesantă, care aduce până la urmă o combinaţie între moleculele pe care ea le utilizează şi le prezintă într-o altă manieră. Schimbă de exemplu o formă obişnuită 2D în 3D. Totul e chimie. Și noi, şi alimentele. E o interrelaţie destul de strânsă", a spus Dan Vodnar, profesor la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Tânăra strânge acum într-un catalog toate reţetele cocktailurilor moleculare pe care le-a inventat. Ea îşi doreşte ca, pe viitor, să colaboreze cu barmani din oraş, pentru a face cunoscute noile forme pe care le pot lua băuturile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri