Compuşii organici, un pericol pentru sănătate

Data publicării:
analiza alimente

Mirela Miclean lucrează de trei ani pentru a descoperi o metodă prin care pot fi depistaţi compușii organici, care ne pot afecta sănătatea, imposibil de detectat până în prezent.

"Sunt foarte utile aceste metode, tocmai pentru a determina acești compusi cu proprietăți de disrupere endocrină, pentru că acești compuși sunt prezenți în mediu în concentrație foarte scăzute", a explicat cercetătorul.

Acești compuși se găsesc în mediul înconjurătoar și în mai toate alimentele.

"Alimentele au foarte multi conservanți care se convertesc în ceea ce se numesc disruptori, pentru că ei produc aceste modificări, printre alte lucruri, pe care noi le știm. Cu alte cuvinte, toate E-urile sunt disruptori", a precizat prof. dr. Nicolae Hâncu, doctor în științe medicale.

Compușii organici au fost descoperiţi şi la analiza laptelui.

"În cazul de față, am determinat 20 de pesticide organoclorurate și 7 bifenili organoclorurați, majoritatea acestora fiind admiși pe lista disruptorilor endocrini", a afirmat Mirela Miclean.

Una dintre carcateristicile disruptorilor endocrini este că mimează foarte bine hormonul feminin şi, potrivit cercetătorilor, pot provoca cancerul uterin și mamar.

"Unele dintre aceste efecte negative sunt mortalitate fetală crescută, frecvență crescută de apariție a malformațiilor la naștere, scade protecția sistemului imunitar, deficit intelectual și motor la copii", a precizat cercetătorul.

"S-a constatat că, în urma infiltrației în țesutul gras a acestor substanțe, a acestor disruptori, metabolismul endocrin se modifică", a spus  prof. dr. Nicolae Hâncu.

Metoda este folosită doar la Cluj, însă cercetătorii doresc ca aceasta să ajungă în toate labioratoarele din ţară.

"Să conștientizăm societatea civilă și populația de existența acestor disruptori endocrini și, într-o mică măsură, cât putem, să contribuim la o modificare a legislației", a afirmat Cecilia Roman, șef departament cercetare ICIA.

În momentul de față, în ţară pot fi descoperiţi doar compușii care figurează în cantități mari și care au nevoie de solvenți chimici pentru a putea fi depistaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri