Copii reveniţi în sânul familiei

Data publicării:
imbratisare

Andra avea 4 ani când mama ei a decis că nu mai poate avea grijă de ea, din cauza problemelor financiare.

"Nu am avut încotro, fiindcă nu am avut cine să mă sprijine, am rămas singură, fără părinţi, fără frate, asta e situaţia, trebuie să lupt pentru că sunt o luptătoare", spune Ana Maria Kocsis, mama fetei.

În tot acest timp, Andra, acum în vârstă de 16 ani, a fost crescută de o altă familie, cea a unor asistenţi maternali, alături de care a petrecut mai bine de 10 ani din viaţă. Cei doi asistenţi maternali, soţ şi soţie, au în grijă trei copii abandonaţi, pe lângă cei doi ai familiei.

"De multe ori ne este foarte greu să împărţim dragostea între copiii noştri şi ei. E foarte greu să nu cădem în extrema de a oferi mai multă dragoste într-o parte sau alta. Până şi împărţirea pupăturilor, când pleci de acasă, trebuie să fie foarte bine făcută sau cadourile care vin, atunci când vin", spune Zamfir Muncaciu, asistent maternal.

Mama Andrei speră să obţină o locuinţă, în care să se poată muta împreună cu fiica ei şi să recupereze, spune ea, timpul pierdut. În judeţul Cluj, peste 200 de copii se află în grija asistenţilor maternali.

"Obiectivul pentru toţi copiii este acela de a se reîntoarce în sânul familiei, atunci când măsura de protecţie specială a fost stabilită din motive neimputabile familiei. Acest lucru îl realizăm în intervale diferite de timp, în funcţie de situaţia şi de nevoile fiecărui copil în parte, undeva între 75-80% pe parcursul intervenţiei noastre", precizează Nicoleta Molnar, director adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj.

În total, în sistemul de protecţie a copilului din judeţul Cluj sunt mai mult de 450 de minori. Pe lângă cei 200 aflaţi în grija asistenţilor materinali, alţi 250 sunt îngrijiţi în centrele de plasament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri