Cu deşeurile în maşină. În comuna Baciu, acestea sunt depozitate provizoriu în maşinile de gunoi

Data publicării:
MASINI GUNOI-1

Deșeurile strânse din comuna Baciu sunt depozitate în mașini de gunoi. Soluţia este temporară, deoarece într-o astfel de mașină încap aproximativ 8 tone de deșeuri, iar din comună sunt strânse cel puțin 18 tone de deșeuri în fiecare zi.

De două săptămâni, de când a expirat contractul cu groapa de gunoi de la Alba Iulia, autorităţile din comuna Baciu nu mai au unde să ducă deşeurile.

"Am încercat la Aleșd, nu ne primesc. Am încercat la Oradea și nu ne primesc și acum suntem în tratative cu Sighișoara să ducem ori la Tîrgu Mureș. Noi avem o situație mai delicată și mai disperată decât alte comune, pentru că cei care stau la casă mai pot ține în curte parte de gunoaie, dar cei care stau în apartamente, chiar nu am ce face cu ele. O dat șobolanii. O trebuit să deratizez", spune Florin Mureșan, primarul comunei Baciu.

"Acolo stă gunoiul și pute în curte ca dracu'. Dacă nu se rezolvă ceva în două - trei săptămâni, o să cărăm pe marginea Nadășului. Unde putem! Dacă vin cu amenzi, depozităm în fața primăriei! (De când nu au mai ridicat gunoiul, că spuneți că stați cu el de trei saptămâni) De vreo trei săptămâni", a afirmat un localnic.

"În fiecare săptămână, ar trebuie să strângă gunoiul odată! (Și au venit doar de două ori?) Da! (Și ce faceți între timp cu gunoiul?) Le strângem și când dă doamne să le ducă, le duc", spune şi o localnică.

Comunele care au găsit o soluție pentru depozitarea deșeurilor au însă costuri de zece ori mai mari la serviciile de salubritate. Şi asta pentru că gunoiul trebuie transportat la Sibiu.

"Am acolo o stațiune turistică unde sunt 700 de case de vacanță. Vin 2.000 de turiști. 2.000 de pachete de plasticuri, 2.000 de sticle. Asta înseamnă 2 - 3 mașini la o sâmbătă de turiști. Până acum plăteam 1.600. Acum plătim 1.600 până la Mihai Viteazu și încă 12.000 până la Sibiu", precizează Minodora Luca, primarul comunei Băișoara.

"Exportăm deșeurile la Sibiu. Asta aduce după sine o majorare a sumelor acordate de către Consiliul Local, pentru depozitare se măresc de zece ori prețurile. Această situație nu poate ține foarte mult timp. Din această cauză, am făcut o adresă la prefect să declare situație de urgență", a declarat Ioan Zeng, primarul comunei Mihai Viteazu.

Declararea situației de urgență ar obliga Consiliul Județean Cluj, cel care gestionează centrul ecologic de deșeuri, a cărui finalizare întârzie de doi ani, să amenajeze o rampă temporară pe un teren propriu.

"Stăm în fața căutării în neant a unui teren pe care în momentul de față Consiliul Județean nu îl are în proprietate. În apropierea rămpii temporare actuale ori a CMID-ului actual, sunt proprietăți private ori a altor UAT-uri, deci suntem aruncați într-un impas", a afirmat însă Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.

Cantitatea anuală de deşeuri produsă la nivelul judeţului Cluj se ridică la 335.000 de tone.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri