Cumpărături pe ultima sută de metri pentru masa de Paşte. Cât costă carnea de miel şi zarzavaturile

Data publicării:
PIATA

Cumpărătorii au venit în pieţe încă de la primele ore ale dimineții. Surpriza a fost mare când au văzut că prețurile au crescut considerabil faţă de anul trecut. Spre exemplu, în cazul mielului viu, kilogramul costă 15 lei, cu 4 lei mai mult comparativ cu anul trecut. Şi la carcasă preţul s-a majorat.

"Sunt mai mari față de anul trecut. De exemplu, anul trecut am luat tot de aici cu 20 de lei/kg, iar acum, cere 25. În piața mare e 30, e clar, preţurile sunt mai mari", a spus un cumpărător.

"Prețul e mai mare, dar trebuie negociat puțin", a completat altul.

"Mielul, așa e tradiția, să-l vezi tu", a afirmat un alt cumpărător.

Comercianţii susţin însă că această creștere este justificată: iarna a fost mult mai lungă, ceea ce le-a crescut costurile.

"După părerea noastră, să știți că nu este foarte scump. Iarna a fost lungă, au consumat bucate", a spus unul dintre ei.

"La noi, costurile au fost mai mari şi acum primăvara e foarte grea și nu au oile ce mânca și am cheltuit mult cu ele", a afirmat altul.

"Numai pe cerceii din ureche am dat 6 lei și-l taie şi îi aruncă. Nu-i ușor toată iarna să dai de mâncare la oi", a spus un alt cumpărator.

Vânzătorii spun că profitul lor este neschimbat față de anii trecuți.

La mare căutare în această perioadă sunt şi zarzavaturile, ale căror preţuri au fost crescute de producători. Spre exemplu, un kilogram de morcovi costă zilele acestea 2-2,5 lei, cu 50 de bani mai mult. Ţelina şi rădăcina de pătrunjel sunt mai scumpe cu 1 leu, iar preţul lor porneşte de la 3,4 lei, respectiv 3,5 lei/kg şi ajunge la 5 lei/kg.

În schimb, producătorii au scăzut preţul cartofilor, unii chiar cu 1 leu, din dorinţa de a vinde cât mai repede marfa. Preţurile variază între 1,20-2 lei/kg. Legătura de pătrunjel şi cea de mărar se vinde cu 1 leu, iar legătura de ceapă verde ajunge până la 1,5 lei.

Cele mai scumpe legume sunt cele importate. Roşiile aduse din Turcia sau Italia au preţuri ce pornesc de la 6 lei/kg şi ajung la 9 lei/kg. Castraveţii Fabio costă 7-10 lei/kg. Mai scumpi sunt ardeii kapia. Preţul lor ajunge şi la 15 lei/kg.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri