Decoraţi în ruină

Data publicării:
OPERA CLUJ-1

Opera Națională din Cluj-Napoca a fost inaugurată în urmă cu 95 de ani cu piesa Aida de Giuseppe Verdi. A fost prima operă deschisă în România. În semn de apreciere pentru talentul și profesionalismul generațiilor de artiști, președintele țării a semnat un decret de decorare a instituţiei.

"Încă nu am primit nimic de la administrația prezidențială, nicio adresă oficială privitor la acest ordin, o așteptăm, ne onorează şi pentru noi este un lucru foarte important. Ne-am dori ca după acest ordin să urmeze și niște acțiuni de renovare a clădirii", a afirmat Florin Estefan, managerul Operei Naționale din Cluj.

Imobilul, construit în stil baroc, se degradează de la an la an. Dan Dumitran lucrează la Opera Națională de peste 35 de ani și se plânge de condiţiile în care este nevoit să muncească.

"Cum poate să fie confortabil, când vii într-o instituție și vezi lucruri care sunt murdare, sunt pline de igrasie", a afirmat artisul.

"Ne doare pe toți cei care lucrăm aici, venim cu drag, facem artă cu drag, știm ce avem de făcut, însă situația de azi este o mare piedică în a face artă", a completat Alexandru Mânzat, artist instrumentist la Opera Națională din Cluj.

Ultimele lucrări în interiorul clădirii s-au făcut acum doi ani, din resurse proprii, când s-a reparat scena mică şi s-au montat pereți și tavane false pentru a îmbunătăți nivelul fonic.

"Îi păcat, îi păcat. Toată lumea trebuie să beneficieze de cultură și trebuie investit în asta", este părerea unui clujean.
"În primul rând, nu au bani să plătească actorii, apoi să ne așteptăm să aibă bani să renoveze teatrul. Ministerul ar trebui să-și pună probleme mai mari față de cultură, față de tineret", a afirmat altul.

Conducerea Teatrului Național, cea care administrează clădirea, a făcut nenumărate demersuri către autorităţi pentru reabilitarea imobilului. Din bani ai Ministerului Culturii au început în urmă cu mai bine de zece ani lucrări de reparaţii la exteriorul clădirii, însă fără nici o explicație, în 2006 finanțarea a fost blocată.

"Unitatea de management a proiectelor a refuzat să mai dea bani, aceștia au fost repartizați altfel, s-au blocat absolut toate lucrările. Încercăm să ne descurcăm, dar e foarte greu și e păcat, pentru că degradarea este din ce în ce mai vizibilă", a declarat Ștefana Pop - Curșeu, director artistic al Teatrului Național Cluj.

În cei 95 de ani de activitate, artiştii au pus în scenă peste 200 de opere, operete şi spectacole de balet din repertoriul universal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri