Deficit de medici şcolari

Data publicării:
MEDIC SCOLAR-1

Kristina Moldovan este medic de mai bine de 15 ani şi lucrează în patru cabinete şcolare. Prin mâna ei trec atât copii de grădiniță, cât și adolescenți. Astfel, a ajuns să aibă și 60 de consultații într-o zi.

"Am noroc că în toate unitățile am și asistenți medicali şi atunci pot să merg la unitățile de învățământ pe zile, pentru că dacă aș împărți ziua între unitățile de învățământ, activitatea medicală nu s-ar putea desfășura", a precizat medicul.

Spre deosebire de restul anului, în această perioadă, medicii şcolari au mult de lucru. Zilnic, în fiecare cabinet se prezintă, în medie, 15 copii care au semne de boala și sunt trimiși acasă. Acolo unde medicii nu mai reușec să ajungă, elevii rămân în grija asistentelor.

"Dacă e vreo problemă și nu mă descurc în decursul săptămânii, trimit copiii la doamna doctor la cabinet. Dacă nu, anunțăm părinții și fiecare părinte merge la medicul de familie", a explicat Dana Trif, asistentă medicală.

"Parcă i-au lăsat mai deoparte pe medicii școlari, pe vremea noastră era mai serioasă treaba, erau mulți și în fiecare zi îi controla pentru orice, mai ales că acum sunt atâtea boli", a afirmat o clujeancă.

"În fiecare școală ar trebui să fie un cadru medical, acum că iarna sunt mai multe decât vara, ar trebui să ajute alte instituții", crede un clujean.

Un deficit mare se înregistrează şi în cabinetele medicale studenţeşti. Pentru cei aproape 80.000 de studenți, sunt disponibili numai 12 medici.

"Este mai aglomerat din cauza infecțiilor, din cauza virozelor respiratorii care sunt normale în această perioadă. Consultaţii avem peste 20, din care în jur de 13 -15 sunt cu viroze", a precizat Mircea Bojan, medic primar medicină de familie.

În Cluj, sunt înscriși la gradinițe peste 10.000 de copii, iar în școli sunt 19.000 de elevi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri