Depozitul de Filme, readus la viaţă

Data publicării:
DEPOZIT FILME 2

În iunie anul trecut, Depozitul de Filme de la Cluj-Napoca era plin de mărăcini şi mizerie. În urma Campaniei "Salvaţi Marele Ecran", pornită de organizatorii Festivalului de Film Transilvania, clădirea a fost readusă la viaţă. Spaţiul a fost igienizat, iar clădirea a fost consolidată. În total, au fost scoase de aici peste 30 de containere pline cu peliculă.

Acum, Depozitul de Filme a fost deschis oficial publicului. Spaţiul va fi folosit pentru diferite evenimente culturale. În spatele depozitului se află o grădină de vară, dar şi o scenă, unde se vor putea organiza diferite activităţi culturale.

"Noi am încercat să salvăm ce a fost bun, să arhivăm și am curățat, am făcut și o livadă, de fapt am readus la viață fosta livadă pe care doamnele care lucrau aici, la Depozitul de Filme, în perioada comunismului, o făcuseră și o plantaseră, am făcut un spațiu pentru copii", a explicat Roxana Tarko, coordonatorul proiectului "Salvați Marele Ecran".

"Am vrea să credem că e un open space, un spațiu deschis oricum care are orice inițiativă culturală, artistică", a completat Cristian Hordilă, managerul TIFF.

Vizitatorii sunt încântaţi de ce au găsit.

"E o diferenţă destul de mare, anul trecut era, nici nu se compară", a afirmt o tânără.

"E foarte boem şi are un aer foarte zen", a spus alta.

Primul eveniment organizat a fost proiecţia unui film în regia lui Dan Chişu, Youtube Bazzar.

Depozitul de filme din Cluj-Napoca, părăsit după anii 1990, a fost salvat cu ajutorul donaţiilor. 10.000 de euro s-au strâns pentru igienizarea şi consolidarea clădirii lăsate în paragină, cu mii de pelicule de film abandonate.

Organizatorii Festivalului de Film Transilvania îşi doresc ca, pe viitor, acolo să fie amenajat un Muzeu al Cinematografiei Româneşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri