Deşeurile clujenilor, situaţie incertă

Data publicării:
RAMPA

"Suntem în pline negocieri cu transportatorii, cu prețurile sunt niște probleme complexe și extrem de dificile și delicate de rezolvat. Ne-au făcut cerere pentru mărirea tarifelor, pentru că se duc 110 kilometri gunoaiele de la Cluj față de momentul de față. Cine plătește?", este întrebarea primarului Emil Boc.

În fiecare zi, în Cluj sunt colectate în medie 900 de tone de deşeuri.

"Transportăm și o să vedem pe viitor ce înseamnă costuri. Nu putem avea la momentul de față costuri. În momentul când se fac câteva zile, dar o să ne putem da seama ce înseamnă transportul și să vedem cum îi mai bine", a afirmat Ioan Slati, reprezentantul unei firme de salubritate.

Județul Cluj este unul dintre cei mai mari producători de deșeuri din România, spun autoritățile locale. Aproximativ 335.000 tone de deşeuri sunt generate în fiecare an. Acesta este și motivul pentru care găsirea unei alte rampe a fost dificilă, iar depozitarea la Alba Iulia este doar temporară. Autoritățile județene au decis, totuşi, să nu se implice în procesul de identificare a unei gropi de gunoi în alt județ.

"Consiliul Judeţean, până la finele anului 2017, trebuie să termine Centrul de Management Integrat al Deșeurilor care sunt bani pe fonduri europene, adică cum știu toți cetățenii, goapa nouă", a precizat Mihai Seplecan, preşedintele Consiliului Județean Cluj.

Închiderea gropii temporare de gunoi din județul Cluj lasă fără o sursă de venit sute de rromi care lucrau pe rampă.

"Va fi un haos aici. Copii la școli, la grădinițe, unde mai poți să trimiți copiii?! Nu ai un ban să câștigi, să dai la copii", a spus unul dintre ei.

"De acolo am trăit. Aici nu s-a furat, nu au umblat la cerșit, o să fie foarte greu", a afirmat altul.

Rampa de deşeuri de la Pata Rât va fi oficial închisă și ecologizată, în următoarele 12 luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri