Facultăţile din Cluj, la mare căutare

Data publicării:
ADMITERE UBB

Facultăţile cu profil tehnic din Cluj îi atrag tot mai mult pe tineri datorită perspectivelor de angajare, după ce tot mai multe firme de profil din ţară şi străinătate şi-au deschis puncte de lucru în regiune. Cererea tot mai mare de specialişti de pe piaţă a făcut ca, anul acesta, Universitatea Tehnică să se confrunte cu o situaţie fără precedent: după prima sesiune de admitere, la facultăţile din Cluj-Napoca au mai rămas disponibile mai puţin de 100 de locuri cu taxă.

"Din cele peste 3.200 de locuri pe care le-am scos la buget, la admiterea din iulie, am rămas cu foarte puţine locuri la buget, respectiv 44, pe care le atribuim extensiilor. Pentru toate facultăţile din Cluj, nu mai există locurile la buget, nu mai avem locuri bugetate. Anul trecut, în acest moment, numărul de locuri la buget a fost în jur de 300. Numărul locurilor la taxă ceva mai mare decât în acest an, în jur de 1.000 de locuri", a precizat Mirela Boţan, purtătorul de cuvânt al UTCN.

La Facultatea de Automatică şi Calculatoare, unde a fost şi cea mai mare concurenţă, sunt ocupate deja toate locurile, inclusiv cele cu taxă. Dacă Ministerul Educaţiei nu va aproba o suplimentare de locuri, aici nu va mai fi organizată o sesiune de admitere în toamnă.

Cei de la Universitatea Tehnică au solicitat deja la Bucureşti o suplimentare cu 200 de locuri la buget, din care două treimi vor merge către specializările de IT. Concurenţa a fost aici de 4 candidaţi pe un loc, iar pentru a fi admişi, tinerii au trebuit să suţină examen de admitere.

"S-a intrat la Calculatoare, buget, cu 8,49, iar la taxă Calculatoare, 8,35. Este o performanţă formidabilă şi faptul că am ocupat locurile atât la buget cât şi la taxă, ceea ce arată că piaţa muncii e alături de noi şi tinerii îşi vor găsi un job", afirmă Mihail Abrudean, preşedintele comisiei de admitere de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

La Universitatea Babeş-Bolyai situaţia nu este cu mult diferită. Locuri disponibile la buget mai sunt la Facultatea de Ingineria şi Ştiinţa Mediului, la facultăţile de Teologie sau la liniile străine de studiu.

"La Facultatea de Matematică şi Informatică au fost ocupate toate locurile. Mai sunt disponibile 5-10 locuri pe linia maghiară, spre exemplu. La Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, la specializarea Informatică Economică, au fost 13 candidaţi pe un loc. De asemenea, la Psihologie, la specializarea Psihologie, au fost peste 7 candidaţi. Am înregistrat o creştere cu 2.500 de candidaţi faţă de anul trecut, ajungând la 18.300 de dosare", a precizat Paul Fărcaş, purtător de cuvânt al UBB.

"După părerea mea, este cel mai mare centru universitar din România. (Ce lucruri bune ai auzit despre facultăţi?) Toate sunt cele mai bune aici", este părerea unui candidat la facultate.

"Consider că am mai multe avantaje şi opţiuni, fiind din Baia Mare. Sunt foarte buni, oferă şi multe burse în străinătate şi cred că e un avantaj", a afirmat şi o tânără.

Anul acesta, la universităţile de stat din Cluj au fost scoase la concurs, în total, aproximativ 9.500 de locuri bugetate şi 12.000 de locuri cu taxă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri