Farmecul unui oraş milenar

Data publicării:
281013 Farmecul unui oras minier

Municipiul Cluj-Napoca își are începuturile în Dacia lui Decebal. Ptolemeu menționează o așezare, Napuca, aflată chiar pe locurile unde azi se ridică orașul actual.

Cetatea a devenit tot mai importantă odată cu privilegiile acordate în secolul al XV-lea de către Matei Corvin, fiu al lui Iancu de Hunedoara și rege al Ungariei.

Piața Unirii, centrul Clujului, este dominată de statuia acestuia și de Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, o capodoperă de arhitectură gotică transilvană.

Tot aici se găsește și Palatul Bannfy, cea mai frumoasă construcție în stil baroc din Transilvania. Construit în secolul XVIII, la porunca grofilor Bánffy, edificiul s-a transformat repede într-un etalon al aristocrației imperiale. Elegantele încăperi ale vechii reședințe nobiliare găzduiesc acum colecțiile de pictură și sculptură ale Muzeului de Artă.

Clujul a fost, mai bine de două sute de ani, capitala provinciei Transilvania. În 1865, în Palatul Reduta din Cluj, dieta Transilvaniei decide unirea cu Ungaria. Clădirea în care s-a actul unirii  este acum sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Tot aici a avut loc, în 1894, celebrul proces al memorandiștilor, intelectualii români care au cerut ca românii să aibă drepturi egale cu maghiarii.

Transilvania înseamnă istorie

Cluj-Napoca nu este singurul oraș transilvan cu istorie bogată. Alba Iulia a devenit leagănul națiunii după ce aici s-a consfințit, în 1600 și, din nou, în 1918, existența națiunii române într-o singură țară. Ca mărturie a importanței istorice a orașului stă Cetatea Alba Carolina, întinsă pe 120 de hectare, cea mai mare fortificație de tip Vauban din România.

O altă faimoasă cetate medievală transilvană este Sighișoara, ultimul oraș european locuit fără întrerupere din epoca feudală până în prezent. Sighișoara face parte, din 1999, din patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Atestată documentar la 1298, Sighișoara este vestită pentru câteva clădiri istorice: casa în care s-a născut Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș sau Turnul cu Ceas, cu o înălțime de 64 de metri.

Cel mai înalt turn medieval din țară este însă cel al Bisericii Evanghelice de la Bistrița. Lăcașul de cult din centrul orașului a fost construit de sași la sfârșitul secoului XIII, la foarte puțină vreme de la întemeierea cetății. Cu o înălțime de 75 de metri, construcția a servit multă vreme ca punct de supraveghere a oraşului.

Istoria a săpat urme adânci și în județul Sălaj. Castrul antic roman Porolissum,  aflat la 10 km de Zalău, este în prezent unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din țară. Acum două milenii, aici era marginea răsăriteană a imperiului roman, granița dintre dacii liberi și provincia Dacia Porolissensis.

Nu departe de Porolissum, la Moigrad, a fost descoperit unul din cele mai vechi tezaure preistorice de aur masiv din lume. Cele patru piese existente, cu o greutate de aproape 850 de grame, au o vechime de peste 6.000 de ani. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri