Fertilizarea in vitro, anulată de nepăsare

Data publicării:
FERTILIZARE

30 aprilie era termenul limită la care dosarul trebuia să fie înaintat către Ministerul Sănătăţii. Însă, cum nimeni nu a fost desemnat pentru a-l trimite mai departe, la Bucureşti, actele au fost uitate pe un birou.

"Toată documentația s-a făcut la începutul lunii aprilie, a fost predată conducerii spitalului pentru a o completa cu acte care nu țineau de serviciul nostru. Am sunat la minister să întreb de ce am fost excluși, de ce nu apărem pe listă și mi s-a răspuns sec: Pentru că nu ați cerut", a relatat Florin Stamatian, șeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie 1.

După ce şi-au pasat responsabilitatea trimiterii dosarului, angajaţii de la Cluj nu vor putea găsi nici vinovatul, pentru că nu există o procedură internă pentru astfel de cazuri.

Din tot acest eşec birocratic, au de suferit familiile care vor fi nevoite să se înscrie pe listele singurului spital de stat din ţară rămas în program: Panait Sârbu din Bucureşti. Aici, o procedură de fertilizare în vitro costă 2.500 de euro, din care 1.600 sunt decontaţi din bugetul Ministerului Sănătăţii.

"Sunt unele cupluri care nu își permit și e destul de trist, pentru că dacă nu ai bani, să nu poți să oferi viață. Se depun fel și fel de hârtii, hârțogăraie, umblă oamenii de la medic la medic şi până la urmă unde rămâne, rămâne dosarul pe un birou", a afirmat o pacientă.

Alte 9 clinici private din ţară, din Sângeorgiu de Mureş, Sibiu, Timişoara, Târgovişte şi Bucureşti, au reuşit să se înscrie în program. Însă, aici o intervenţie ajunge şi la 5.000 de euro.

În 2013, 100 de familii din Ardeal au beneficiat de programul de la spitalul din Cluj. Anul acesta se estimează că un număr de 300 de cupluri din România vor beneficia de acest sprijin financiar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri