Fiul lui Ion Raţiu, distins de Casa Regală Britanică

Data publicării:
RATIU

Chiar dacă numele familiei Raţiu este încărcat de istorie, munca alături de urmaşii renumitului om politic Ion Raţiu este destinsă. Echipa Centrului Raţiu pentru Democraţie din Turda este mai degrabă o mare familie, care, de 10 ani, se luptă pentru consolidarea democraţiei din România, dar şi pentru ajutarea celor mai puţin norocoşi. Atmosfera veselă este întreţinută de Pamela Raţiu, soţia celuilalt fiu al lui Ion Raţiu.

"Domnul Raţiu este o persoană cu care se poate discuta foarte deschis şi foarte sincer şi este întotdeauna flexibil la sugestiile noastre. Îi datorăm destul de multe şi domanei Pamela Raţiu. Dumneaei a iniţiat foarte multe dintre proiectele Centrul Raţiu pentru Democraţie, de exemplu cel care viza compaterea traficului de fiinţe umane", a spus Alis Costescu, director executiv al Centrului Raţiu pentru Democraţie.

Pamela Raţiu, renumită pentru cariera de fotomodel, s-a născut în America şi a călătorit până acum în aproape toată lumea. După ce s-a căsătorit cu Indrei Raţiu, a decis să se stabilească la Turda, acolo unde se află şi vechea casă a familiei, devenită astăzi sediu al fundaţiei.

"Trebuie să recunosc că nu am fost niciodată într-o ţară care are atât de mulţi tineri talentaţi şi care reuşesc în viaţă, dacă sunt susţinuţi. Aşa că văd potenţialul acestui loc", a afirmat Pamela Raţiu, director executiv al Fundaţiei Raţiu România.

Pamela Raţiu împreună cu echipa ei din Turda este cea care a înaintat reginei Elisabeta a II-a propunerea de acordare a distincţiei de Membru al Ordinului Imperiului Britanic lui Nicolae Raţiu. Ea şi-a dorit ca lumea să cunoască eforturile lui pentru consolidarea democraţiei din România.

"Am fost îngrijoraţi de posibilitatea românilor din afara ţării de a-şi exprima dreptul de vot (n.r. la alegerile prezidenţiale din 2014). Spre exemplu, membrii echipei lui Nicolae au mers în rândul votanţilor şi au împărţit ceai celor care au stat la coadă. S-a numit ceai pentru democraţie", a mai spus Pamela Raţiu.

"Eu văd acest titlu de Membru al Ordinului Imperiului Britanic ca pe o recunoaștere a principiilor reprezentate de Ion Rațiu. A dorinței sale de a crea o societate normală și decentă, în care există respect pentru celelalte ființe umane și pentru drepturile lor chiar înaintea legii și libertate absolută de a-ți exprima opinia", a declarat Nicolae Raţiu, conform Centrului Raţiu pentru Democraţie.

Părinţii lui Nicolae Raţiu, Ion şi Elisabeta, au înfiinţat la Londra, în 1979, The Ratiu Family Charitable Foundation, o organizaţie menită să promoveze şi să sprijine proiectele pentru continuarea educaţiei şi cercetării în cultura şi istoria României.

Printre acţiunile care i-au adus lui Nicolae Raţiu distincţia oferită de Casa Regală Britanică se numără facilitarea accesului jurnaliştilor BBC care au dezvăluit realitatea din orfelinatele româneşti în anii '90, dar şi primului zbor umanitar de după Revoluţia din 1989 care a adus în ţară medicamente şi alimente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri