Fraudă la examene

Data publicării:
peter tunde2

Potrivit procurorilor anticorupţie, Peter Tunde a găsit o metodă ingenioasă prin care erau recunoscute de către profesorii corectori lucrările candidaţilor care trebuiau să primească note mai mari.

"Astfel, pentru a înlesni promovarea examenelor prin fraudă, inculpata Peter Tunde Ilona Csilla a instruit aparţinătorii elevilor candidaţi ce s-au prezentat la examenele scrise de bacalaureat să fie inserate în lucrări anumite „parole" de recunoaştere a acestora notate pe pagina 3 a fiecărei lucrări scrise, iar la ieşirea din examen să-i fie comunicate, prin SMS, numărul de pagini de la fiecare testare. Scopul acestor parole era de a facilita identificarea lucrărilor anterior corectării tocmai pentru a putea fi corectate prin evaluarea superioară a conţinutului, anterior desigilării colţului secretizat şi prin acest fel să se realizeze promovarea examenelor", se arată în referatul DNA.

Peter Tunde a fost înlocuită din comisia de bacalaureat din luna iunie, prin ordin al ministrului, pentru că existau suspiciuni de fraudă. La nici două săptămâni de la înlocuirea ei, Peter Tunde a fost implicată şi în fraudarea examenelor de definitivat şi de titularizare.

"Măsurile de supraveghere tehnică surprinzând o modalitate similară cu cea din bacalaureat, de comunicare între inculpată şi profesorii candidaţi, cu inserare de parole în cadrul lucrărilor scrise, precum şi intervenţii realizate în acea perioadă asupra membrilor comisiilor de evaluare a lucrărilor din examene", se precizează în referatul DNA. 

În total, Peter Tunde ar fi primit de la candidaţi 9.600 de euro. Ultimii bani, 2.200 de euro, i-au fost plătiţi chiar în biroul ei din Inspectoratul Şcolar, în două tranşe.

"A doua tranşă a fost primită la data de 1 septembrie 2014, tot la birou, prilej cu care a fost realizată percheziţia autorizată de judecătorul de drepturi şi libertăţi, suma de bani fiind descoperită în biroul inculpatei, într-un plic de culoare albă, într-un sertar. Tot la percheziţie au fost descoperite şi alte sume de bani, totalizând 1.000 de euro, despre care inculpata Peter Tunde a arătat că provin de la suspecţii din dosar, fiind primiţi pentru acelaşi gen de intervenţii la bacalaureat", se mai arată în referatul DNA.

Peter Tunde a fost arestată pentru 30 de zile, sub acuzaţia de trafic de influenţă în formă continuată. Avocaţii ei au contestat decizia Tribunalului, care va fi judecată zilele următoare la Curtea de Apel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri